(Last Updated On: 12. november 2018)

Vogmand Jørgen Brixtofte fylder 70 år den 14. november. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Strøby: Vognmand og indehaver af Brixtofte Transport A/S, Jørgen Brixtofte, fylder 70 år på onsdag den 14. november.

Sammen med hustruen Hanne bor han på Klippingevej 3. Her har de boet i 25 år, og før da i 21 år på Cypresvej i Strøby Egede.

Sammen har de sønnerne Jesper og Steffen. Børnebørn er der også kommet til. Og så er der schæferhunden Kanto, den fjerde i rækken af schæfere, for en hund hører ligesom til familien, synes både Hanne og Jørgen.

Anden generation

Brixtofte Transport A/S er gået i arv til Jørgen Brixtofte, efter hans forældre Else og Knud Brixtofte

Som ældste søn af familien – med to mindre brødre og en lillesøster – lå det i kortene, at Jørgen skulle overtage forretningen.

De første års skolegang var i den lille lokale skole, Grøftemarkskolen på Øverste Linjevej. 8. klasse blev taget på Stevns Ungdomsskole i Boestofte, i dag kendt som Gymnastikefterskolen Stevns.

Efter endt skolegang begyndte Jørgen at arbejde i familiefirmaet; først som medhjælper, og så snart kørekortet kunne erhverves som 18-årig, blev Jørgen chauffør – kun afbrudt af soldatertiden i Jægerspris i 1969-70, hvor han selvfølgelig kørte tankvogn.

Ungdomskæresten Hanne kom fra Magleby, de blev gift, købte hus i Strøby Egede og to sønner kom til.

Vognmandsfirma snart 60 år

Forældrene Else og Knud Brixtofte etablerede familievirksomheden i 1959. I starten med en enkelt lastbil, som kørte mælkejunger med friskmalket mælk fra de lokale landmænd til mejeriet ved Strøby.

– Da mejeriet få år efter lukkede, kørte vi i stedet mælkejungerne til Vedskølle Mejeri, husker Jørgen, og kigger ud af stuevinduet, for ovre på den anden side ligger det gamle mejeri, i dag er det en tom skal med et stort ’Til salg’-skilt ved vejen.

Er fulgt med tiden

I 1963 blev mælken skiftet ud med transport af grise, som blev kørt fra de lokale grisebønder til et slagteri i Køge. Lokalt dyrkede gule ærter og løg har også været i lasten, og den dag i dag køres der sukkerroer og korn for Vallø Stift og lokale landmænd.

Dansk Andelskul, i dag OK, har også været kunde hos Brixtofte Transport A/S i mange år, indledende med fragt af kul.
– og på hjemturen havde vi koks med, som skulle afleveres i Brugsen i Strøby. Nu er kul og koks skiftet ud med olie og benzin, fortæller vognmanden.

Sådan har Jørgen i sit lange arbejdsliv som vognmand fulgt med i og tilpasset sig de skiftende tider.

Lastbilerne har til gengæld altid været grønne og letgenkendelige på deres køreture på de stevnske og sjællandske veje.

Tidligt oppe

Efter farens død i 1987, overtog moren ejerskabet. I 1993 blev firmaet ændret til aktieselskab, de seneste mange år med Jørgen som ejer.

På et tidspunkt talte familievirksomheden 11 lastbiler. I dag er der 4 Scaniaer, og selvom han egentlig godt kunne vælge at gå på pension, så sætter Jørgen sig stadig bag rattet i førerhuset hver morgen.

Vækkeuret ringer kl. 4 og mødetiden er halvanden time senere hos Bygma i Roskilde, hvor han henter dagens første læs af varer, som skal leveres til Bygmas kunder rundt omkring på Sjælland.

– Det er godt at have noget at stå op til om morgenen. Jeg synes stadigvæk, at det er sjovt, og så længe jeg kan, så bliver jeg ved, siger fødselaren, der fejrer den runde dag med reception for familie, venner og forretningsforbindelser fredag den 16. november mellem kl. 13 og 18 på Klippingevej 3.

Lørdag fejres dagen i private rammer.
rmh

Skriv en kommentar