(Last Updated On: 6. september 2018)

Hjemme hos Jens M. Pedersen i Arnøje går æblerne ikke til spilde. Der bliver brygget cider på dem – og det er endda en cider, der er så god, at den netop har fået to flotte placeringer ved DM i Amatørcider

Det er Jens M. Pedersen i den ternede skjorte, nummer to fra venstre. (Privatfoto)

Arnøje/Nørrebro: Sidste weekend blev der for første gang afholdt DM i Amatørcider. Det foregik hos Cideriet på Nørrebro i København, hvor deltagerne dystede om, hvem der havde brygget Danmarks bedste amatørcider.

Jens M. Pedersen fra Arnøje deltog i konkurrencen, og han kunne køre hjem fra Nørrebro med to diplomer i bagagen – for eksperterne tildelte hans cider en andenplads, mens de besøgende gav ham en delt tredjeplads.

Bier, mjød og cider

Ciderproduktionen er en hobby for Jens, som de seneste fire år har brygget en masse gæret æbledrik hjemme i Arnøje.

– Jeg har altid haft en medfødt nysgerrighed for at bruge råvarerne omkring os til mere. Jeg fik bier for en cirka ni år siden. Det var for at opnå en bedre bestøvning af frugten på vores ejendom, og noget af honningen bryggede jeg frugtmøjd af. På en tur til Korsika faldt jeg i snak med én, der brugte sin most til cider. Jeg havde selv gået lidt med tanken tidligere, men var dog aldrig kommet videre. Vores snak satte mig igang, fortæller Jens.

Nu er der gået fire år, og med efterårets komme går æblejagten atter ind hos familien og vennerne.

– Og ved dørklokkestemning hos venlige folk. Jeg er jo altid på jagt efter nye æbletræer, som står og bugner, hvor ejerne ikke lige har tid eller overskud til at indsamle høsten. Jeg får ofte lov til at samle og plukke af træerne, og det er jeg taknemmelig for, siger Jens, der typisk bruger de sene danske æblesorter som Gråsten, Pigeon, Holstein Cox, Belle De Boskoop, Bramley og vildæbler.

Diplomerne, som Jens kunne tage med hjem. (Privatfoto)

Fra most til cider

Cideren, som Jens havde brygget til mesterskabet, var en hegnscider på 5 procent, brygget på naturgærede stevnske vildæbler og eftergæret med egespåner. Det tog alt i alt ti måneder at brygge cideren og derefter har den lagret på flaske i yderligere 12 måneder.

Det færdige resultat har ifølge Jens en fin restsødme, som gør cideren egnet til desserter, som velkomstdrink eller bare ren nydelse på terrassen under solens lune stråler.

Brug æblerne

– Der er en stigende interesse for cider og mange, der begynder at producere selv. Alt for mange æbler går til spilde, og bliver aldrig brugt til noget. Det er helt åndssvagt, når man kan lave fantastisk cider ud af det, siger Paw Wöhlk fra DM i Amatørcider.

Han er desuden medstifter af ciderrevolution.dk, der arbejder for at få den rigtige cider til Danmark.
rmh

 

Skriv en kommentar