(Last Updated On: 17. april 2018)

Engvang Frugtplantage og turismekonsulent Thor Nielsen vil starte en lokal produktion af delikatesser baseret på det autentiske Stevnskirsebær. Nu skyder de en crowdfunding-kampagne i gang, hvor man kan være med til at finansiere købet af de første 200 stevnskirsebærtræer

Turismekonsulent Thor Nielsen omgivet af stevnskirsebærtræer. (Foto: Stevns Erhvervsråd)

Stevns: Engang stod stevnskirsebærtræet som et blomstrende vartegn overalt på Stevns, og de små mørke bær var en overgang en regulær eksportsucces for egnen som hovedingrediens i den verdensberømte likør Cherry Heering.

I dag er der kun få træer tilbage, men det vil Dan Christensen og Annelise Nielsen fra Engvang Frugtplantage lave om på i samarbejde med Turismekonsulent Thor Nielsen fra Stevns Turistforening og Stevns Erhvervsråd.

– Efter mange års fravær synes vi, det giver god mening at få stevnskirsebærret tilbage til Stevns for at starte en lokal dyrkning og produktion af forskellige delikatesser såsom vin, saft, marmelade og is, forklarer turismekonsulent Thor Nielsen, som er gået ind i projektet som en del af en langsigtet strategi, der skal gøre Stevns kendt og velbesøgt på grund af sine gode fødevarer.

Stor interesse for projekt

For at Stevnskirsebærrets genkomst kan blive en realitet, starter Engvang Frugtplantage nu en crowdfunding-kampagne på www.crowdfunding.coop.dk. Her kan man med et mindre beløb på 50 til 800 kr. være med til at finansiere købet af 200 stevnskirsebærtræer, som bliver plantet, passet, plukket og forarbejdet på Engvangs plantage ved Strøby.

Når man støtter projektet, får man til gengæld en belønning, som afhænger af donationsstørrelsen, f.eks. en gavekurv med nogle af de første delikatesser lavet på stevnskirsebærrene eller en picnic på Engvang, når træerne blomstrer.

Kampagnen, som kommer til at løbe over de næste måneder, skal i alt indsamle 45.000 kr., før projektet kan komme i gang.

– Vi oplever allerede en meget stor interesse for at få stevnskirsebærrene tilbage til Stevns, og vi håber derfor, at mange har lyst til at støtte projektet med et mindre beløb. Hvis vi får samlet nok ind til, at vi kan få træerne i jorden her i foråret, forventer vi, at de første bær kan være klar i sommeren 2019, hvor vi kan begynde at eksperimentere med forskellige syltede og henkogte produkter, forklarer frugtavler Dan Christensen.

200 styk Bojesen

Thor Nielsen har i samarbejde med Pometet på Københavns Universitet fundet frem til en klon af det originale stevnskirsebærtræ, som det så ud og smagte førhen, og det er netop denne klon med navnet Bojesen, som Dan Christensen og Annelise Nielsen vil købe 200 træer af på planteskolen Vester Skovgaard, som er eksperter på området.

– På sigt er det planen at udbrede stevnskirsebærret til flere plantager på Stevns, så vi kan udnytte de lokale forskelle, der er i klima- og jordbundsforhold til at skabe forskellige smagsnuancer i produktionen. Vi drømmer om, at Stevnskirsebærtræet igen bliver et vartegn, som man kan nyde synet af over hele Stevns, slutter Thor Nielsen.

Man kan se og læse mere samt støtte projektet på https://crowdfunding.coop.dk/project/380.

Lang historie på Stevns

Stevnsbærret er – som navnet indikerer – oprindeligt fra Stevns.

Allerede i 1600-tallet havde de exceptionelt gode kirsebær fra Stevns vundet berømmelse landet over.

I 1800-tallet fik likørproducenten Peter Heering øjnene op for stevnsbærret, som han brugte i sin berømte likør Cherry-Heering, der efter 2. verdenskrig blev populær over hele verden. For at kunne følge med produktionen var der kirsebærplantager over hele Stevns, som leverede bær til hans fabrik i Dalby.

Efterhånden som Stevnskirsebærrene blev udkonkurreret af de sødere kirsebær fra Østeuropa, forsvandt stevnskirsebærrene næsten helt fra Stevns. I dag er her kun få træer tilbage.

Det særlige ved Stevnskirsebærret

 

  • Stevnskirsebærret med tilnavnet “Nordens drue” er et mindre, næsten sort bær, som er mindre sødt end de traditionelle kirsebærsorter, og det egner sig derfor ikke som spisebær
  • Stevnskirsebærret er kendetegnet ved sin kraftige smag og vidunderlige aroma, som gør det særdeles velegnet til delikatesser som f.eks. vin, marmelade, saft og likør
  • Med sit milde klima ved havet og sin frugtbare, kalkholdige jord, skaber Stevns de ideelle betingelser for, at Stevnskirsebærret trives og udvikler sin delikate og intense smag
  • Udover den gode smag, har Stevnskirsebærret også helbredsmæssige fordele. Et studie i 2014 fra det amerikanske universitet Louisiana State University har vist, at stevnskirsebærret har søvnfremmende egenskaber
  • Og bønderne gav i mange år deres heste saft fra stevnskirsebær inden pløjning for at undgå, at de blev stive i leddene

 

Skriv en kommentar