(Last Updated On: 12. februar 2019)

40 år i hjemmeplejen

Hjemmeplejejubilæum. I 40 år har Marianne Larsen (tv) og Yvonne Hansen taget sig af svage ældre i kommunen, uanset vind og vejr. (Foto: Klaus Slavensky)

Stevns: Da Yvonne Hansen som 23-årig begyndte som hjemmehjælper, blev hun mødt med bemærkninger som “Du er da noget ung”.

I dag er hun 63 år og har netop fejret 40 års jubilæum i jobbet, og på spørgsmålet om hvad borgerne siger til hende i dag, svarer hun med et stort glad grin.

Frit og selvstændigt arbejde

Yvonne Hansen sidder sammen med kollegaen Marianne Larsen, som også kan fejre 40 års jubilæum i 2019.

Stedet er Birkehøj, hvor de som en del af hjemmeplejen Syd har sit udgangspunkt, og hvor de mødes ved vagtskifte kl. 15.

Yvonne Hansen er dagvagt, og Marianne Larsen er aftenvagt.

– Det er et selvstændigt arbejde, hvor man har sin frihed, når bare man passer sine ting, forklarer Marianne Larsen, som svar på hvorfor hun har kunnet holde til et job i 40 år, som normalt italesættes som et presset og hårdt arbejdsmiljø.

Startede som ferieafløser

Marianne Larsen er 62 år, og flyttede til Stevns i 1978 fra Møen, hvor hun efter et år “i huset”, fik arbejde på en lokal systue, og siden blev ferieafløser på et alderdomshjem.

– Min mor arbejdede også på plejehjem, og jeg startede i Magleby, husker hun, og forklarer den faste aftenvagt med, at det passede med dengang hun havde små børn, som hun så kunne være sammen med om dagen.

– De fleste borgere er så taknemmelige, og tingene fungerer rigtigt godt i kommunen, siger hun.

Besøg varede to-tre timer

Yvonne Hansen var også et år i “huset” som ung pige, hos et lærerpar ved Gjorslev.

Hun har haft sin barndom på Stevns, og begyndte som 17-årig hos Müller Print i Holtug, og efter overstået graviditet, så startede hun i hjemmeplejen tilbage i 1979.

– Dengang varede besøgene to-tre timer, og vi købte ind, lavede mad og gjorde storrent, ofte flere gange om ugen samme sted, lyder arbejdserindringerne.

Sjove erindringer

I dag består arbejdsdagen af ca. 25 korte besøg om dagen. Telefonen og de håndskrevne rapporter er udskiftet med iPad-journaler, men glæden ved den personlige kontakt til borgerne er den samme som for 40 år siden.

– Jeg husker et sted, hvor der ikke var toilet, og jeg skulle ud med spanden og bruge et hul i jorden, mindes Yvonne Hansen, og fortsætter på opfordring af Deres udsendte:

– En andet sted boede en damme, som altid ville have sine fødder vasket i gammeldags brun sæbe. Der var også en dame med en hund, som insisterede på, at vaske hunden med samme vaskeklud, som hun selv brugte.

Binder sig til borgerne

I dag kan der grines af disse anekdoter, og begge jubilarer passer på ikke at fortælle om aktuelle hændelser.

– Der har selvfølgeligt også været triste oplevelser, fortæller Marianne Larsen, som i starten af sin karriere, fandt en afdød, som ingen havde forventet ville dø.

– Det berørte mig naturligvis, og man bliver ganske forvirret, men vi har en procedure som vi følger, siger hun.

– Man binder sig jo til borgerne, tilføjer Yvonne Hansen, som f.eks. har besøgt de samme i over 22 år.

Arbejdsglæde og dialogsmil

De to hjemmeplejere har kendt hinanden dobbelt så lang tid, og Marianne Larsen passede Yvonne Hansens datter, dengang hun var på dagvagt og Marianne på nattevagt.

“Hvornår stopper I? Skal I have 50 års jubilæet med?

– Jeg stopper nok, når jeg fylder 67 år, siger de næsten i munden på hinanden.

– Foreløbigt bliver jeg ved, siger Yvonne Hansen og tilføjer: Man ved det jo ikke helt.

– Vi har et godt arbejdsklima, siger Marianne Larsen: Jeg er meget glad for arbejdet, og holder af de mennesker man møder.

– Og så er der kollegerne. Det er meget positivt. Har vi konflikter, så er det “ud med det”, og så løses det, siger Yvonne Hansen med et rigtigt dialogsmil, og Marianne Larsen nikker.

Måske er det ikke helt usandsynligt, dét med de 50 års arbejdsjubilæum.

sky

 

Skriv en kommentar