(Last Updated On: 1. april 2019)

Hurtig aktion fra Danmarks Naturfredningsforening kunne ikke redde det 100 år gamle kastanjetræ ved Højerup kirkeruin. (Foto: Michael Løvendal Kruse)

Højerup: Endnu en gang har der været „drama” ved kirkeruinen i Højerup, men denne gang var det hverken nedstyrtning af kirkens kor, som i 1928, eller optagelser af filmen „Før frosten”.

Bo for flagermus?

Alarmklokken gik hos Danmarks Naturfredningsforening på Stevns, som fik melding om at et 100 år gammelt kastanjetræ ved kirkeruinen skulle lade livet.

Den lokale formand Michael Kruse rykkede ud, og fik et møde i stand mellem foreningen, kommunens natur- og miljømedarbejder, Mads Brinck Lillelund, og næstformand Lars S. Hansen fra Selskabet Højeruplund, som ejer kirkeruinen og området omkring den.

– Jeg synes, at det er en dårlig idé, siger Michael Kruse, og henviser til en flagermusundersøgelse, som bl.a. Stevns Kommune har støttet, som viser, at der er hele 13 arter af det fredede dyr på Stevns, heriblandt den bredørede flagermus, der er en af Danmarks sjældneste og mindst udbredte flagermus.

– Undersøgelserne tyder på, at der kan bo flagermus i træet, lyder det fra Michael Kruse.

Ødelagde kirkemuren

Lars S. Hansen vil ikke forholde sig til et eventuelt flagermusebo, da nedskæringen af træet er led i en større renovering.

-Træet ødelægger kirkemuren, det har rykket den en halv til en hel meter, og træet var udtjent, konkluderer han.

Fandt ingen flagermus

Kommunens natur- og miljømedarbejder Mads Brinck Lillelund var til stede for at undersøge om det gamle kastanjetræ var hjemsted for de fredede flagermus.

– Jeg var sammen med entreprenøren oppe i en lift, og så efter hulheder i træet, som kunne være steder flagermusene kunne gemme sig. Jeg kunne ikke konstatere nogle hulheder, som så attraktive ud for flagermus, og jeg fandt ingen flagermus, fortæller Mads Brinck Lillelund, fortsætter:

– Endelig var med i min overvejelse, at det kastanjetræ, der ønskedes fældet, havde en dyb revne i den nederste del. En sådan revne svækker træet, og giver mulighed for at sygdom, råd og svamp kan få fodfæste, lyder det fra natur- og miljømedarbejderen, som ikke fandt anledning til at forhindre fældning af træet.

Lidt længere væk, inden for muren, står der en tilsvarende stor kastanje, som Mads Brinck Lillelund ser som mere interessant for flagermus, fordi der umiddelbart er flere hulheder. Lars S. Hansen fra Selskabet Højeruplund oplyste, at der ingen planer er om at fælde dette træ.

– Yderligere er der i skoven omkring kirken mange store og gamle træer. Så der er flere steder for flagermusene at være omkring Højerup, lyder det fra Mads Brinck Lillelund.

Mangler plejeplan

Naturfredningsformand Michael Kruse ser denne begivenhed som et eksempel på at æstetik er svært, idet han finder, at kirke og træ var en helhed, og dels afslører det en nødvendighed for klare retningslinjer.

– Der mangler en mere grundig plejeplan for området i forhold til naturen. Vi har det for det meste af Højerup, men det burde også have omfattet kirkeruinens grund, mener han.

„…o, lad det stå”

Det omstridte træ er nu væk, og hvis nogen føler trang til en slukøret protest, så er det muligt at tage til åstedet, og recitere H.C. Andersens vise „Det gamle træ, o, lad det stå, indtil det dør af ælde.”

sky

 

Skriv en kommentar