(Last Updated On: 23. januar 2019)

Festligt ser det ud. Det meste af ensemblet bag »Elverhøj« i meget flotte, hjemmelavede kostumer og højt humør.
(Foto: Klaus Slavensky)

Rødvig: 3. akt, scene tre. Hr. Mogens ser elverpigerne. Agnete sover på højen, og de overnaturlige væsner bevæger sig gradiøst i hvide, feagtige gevandter.

Der er prøve på “Elverhøj” i kulturhuset Harmonien, som opføres af Pensionistbanden under Rødvig Borgerforening. Premiere den 28. februar, så der er gang i kostumeprøverne.
Den 28. februar er der premiere, og så spilles der den 1. og 3. marts.

Modne skuespillere

Stevns Amatør Scenes grand old lady, Grethe Fischer, herser blidt med de 16 skuespillere i alderen fra 65 til 83 år.

– Det er første prøve uden manus, fortæller hun, der har årtiers erfaring med teater, og som stadig er i fuld vigør med både børneteater og Pensionistbanden, som skal opføre det mest stevnske skuespil af alle, nemlig Heiberg og Kuhlau ikoniske “Elverhøj”.

– Der er lagt nogle komiske scener ind, så vi er ikke helt tro mod det oprindelige stykke, siger hun.

Hovedrollerne har travlt

Suffløren, Ruth Kobbertvedt, har travlt med at bistå kong Christian, som spilles af Boye Deleuran Jensen, der møder Agnete i skikkelse af Annegrete Ravnshøj, hvis berømte mor Karen levendegøres af Birthe Nielsen.

– Det går fint, siger instruktøren, selv om Grethe Fischer har måtte ændre lidt i manus og rollebesætningen undervejs grundet kunstnerfrafald, hvorfor nogle af skuespillerne har dobbeltroller.

Diskussion og strikketøj

Skuespillet, som varer to timer inklusiv pause, har også dansescener, og instruktør og skuespillere diskuterer ivrigt om hvor langt dansen skal vare, om elverpigerne skal hente elverkongen, eller om han kommer selv.

Om det er det ene eller det andet som sker, må man købe billet for at finde ud af.

Der er også tre musikere, og undervejs i prøveforløbet er der en del ventetid, så pianisten Inger Lise Ansgar Odgaard har tid til strikketøjet. Hun påbegyndte en ny trøje ved prøvernes start, og afhængig af hvor meget ventetid der er, så vil hun kunne bære en splitny trøje til premieren.

Portræt af en elverpige

Mona Nielsen var med til at starte Pensionistbanden for tre år siden, og hun er en garvet teateramatør, selv om flere måske kender hende som den en af værtsparret af Højeruplund.

– Jeg begyndte på Stevns Amatør Scene i 2003, og har medvirket i mange forestillinger. Jeg har også skrevet stykker, og hjulpet med at lave kostumer. Der er jo også mange gøremål bag scenen, forklarer hun.

Hun er en af de fire elverpiger, og bærer en yndefuld, kridhvid kjole.

“Vel er jeg ikke …”

Der lyder latter fra scenen, humøret er højt under prøverne.

– Det skaber energi og glæde at lave teater, lyder det fra Grethe Fischer.

Deres udsendte nikker. Hvis bare publikum morer sig halvt så meget som Pensionistbanden, så fristes man til at omskrive Christian IV’s berømte replik fra Elverhøj:

»Vel er jeg ikke Cæsar og vel er dette ikke Det Kongelige, alligevel siger jeg, succesen er hjemme.«

sky

Teaterfolk og musikere, som ikke er på scenen. Fra venstre Bodil Petersen, Ellen Dora Andersen, Inger Lise Odgaard, Grethe Fischer, Finn Høj og Ruth Kobbeltvedt. (Foto: Klaus Slavensky)

Skriv en kommentar