(Last Updated On: 6. august 2018)

En opskrift fra 1906:

Fra Østsjællands Folkeblad 1906, genoptrykt i Stevns Før og Nu 2004

  • Til hvert pund syltekirsebær tages ½ pund demerara-sukker og 1/4 pægl eddike.

De koges og skummes indtil bærrene ikke er sure ved stenene (ca. 15 min.). Da hældes de på dørslaget.

Når saften er løbet fra, koges den i 10 min. med lidt hele kanel og et par nelliker, hvorefter bærrene kommes i og gives et opkog.

Ophældes og tilbindes straks.

Rå kirsebærsaft

Indsendt af: Ragnhild Adamsen, Rødvig – Fra Tunekær i Tommestrup, 1968

  • 3 liter knuste bær
  • 2 liter kogt vand
  • 40 gram vinsyre
  • 600 gram melis pr. liter saft
  • lidt atamon

Råsyltede kirsebær

Indsendt af: Ragnhild Adamsen, Rødvig – Fra Tunekær i Tommestrup, 1968

6 kilo bær

2 kilo melis

12 gram benzosurt natron

Bærrene drysses med sukkeret.

Står lunt til de trækker saft.

Natron opløses i saften og røres i.

Kirsebærsirup

Indsendt af Dorte Hansen, Store Heddinge

Kirsebærsiruppen kan f.eks. også bruges til en velsmagende Gin & Tonic. Her er Dortes anbefaling: Brug et højt, slankt glas, hvori hældes 1 del gin, 2 dele tonic, en masse isterninger og ca. 2 tsk kirsebærsirup. (Privatfoto)

Kirsebærsiruppen kan for eksempel bruges ovenpå pandekager eller græsk yoghurt:

  • 1 kg stevnskirsebær
  • 0,75-1 liter vand
  • 750 g. sukker

Vask kirsebærrene, hæld dem i en gryde og dæk med vand.

Bring kirsebærrene i kog og lad dem simre i en god halv time, indtil de sprækker og vandet i gryden er giftigt rød.

Hæld saften gennem en si over i en anden gryde, tilsæt sukker og smag til.

Hvis du vil bruge det som kirsebærsaft, så stopper du blot processen her. Ellers reducerer du saften ved svag varme i ca. en time, indtil siruppen er tyktflydende. Hæld saft eller sirup på skoldede flasker, som du evt. kan skylle med vodka eller atamon.

Se flere opskrifter med stevnskirsebærret her.

 

Skriv en kommentar