(Last Updated On: 16. april 2018)

Tommestrup: I anledning af Forskningens Døgn, inviterer Foreningen Norden Stevns til to forskellige foredrag i administrationsbygningen ved Stevns Fyr.

Det er på Fyrvej 1, fredag den 20. april.

Var der en vikingetid?

Kl. 16 stiller lektor ved Københavns Universitet, Saxo-instituttet, Henriette Lyngstrøm, spørgsmålstegn ved, om der virkelig var en vikingetid.

Efter stenalder, bronzealder og jernalder, som inddelte oldtidens kulturudvikling, kom en vikingetid.

»Vikingetiden blev indført som en politisk manifestation efter nederlaget i 1864. Danskerne skulle varme sig ved tanken om en tidligere nordisk storhedstid. Og det gør vi stadig. Med vikingemarkeder, vikingespil og en økonomisk ganske attraktiv bid af turistindustrien. Alle synes at vide, hvad en viking er, men på et akademisk grundlag er det vanskeligt at trænge dybene ned i perioden, og det er ofte svært at besvare selv simple spørgsmål om vikingetiden«, står der blandt andet i opdraget.

Aktuel efter 300 år

Efter et let traktement kommer ledende redaktør Peter Zeeberg, Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, kl. 19 og fortæller om Niels Klims underjordiske rejse: Satirisk science fiction fra 1700-tallet.

Ludvig Holbergs roman Niels Klims underjordiske rejse er 300 år gammel satire, men den har ikke mistet sin brod. Holbergs kamp for sund fornuft og tolerance er så relevant i dag som dengang.

Holberg skrev bogen på latin for at nå ud til et stort internationalt publikum – og det lykkedes. I løbet af et år eller to var den oversat til alle de vigtigste europæiske sprog. Men den latinske original gemmer på hemmelige pointer, som ingen oversættelse kan gengive. Også dem løfter foredraget sløret for.

Med eller uden traktement

Alle er velkomne til Forskningens Døgn på Stevns Fyr.

Prisen pr. foredrag med kaffe, te og kage er 40 kr.

Vil man også nyde traktementet mellem de to foredrag, koster det 50 kr., og hertil kan tilkøbes drikkevarer.
rmh

(Arkivfoto: Rikke Michael Hansen)

Skriv en kommentar