(Last Updated On: 19. juni 2019)

125 års saltomortale, kraftspring, flikflak og altid landet på begge ben

Forstander Carlo Mathiasen er parat til at fejre Gymnastikefterskolen Stevns 125 år. Bagest ses den nye fremtidssikrede idrætshal.
(Foto: Klaus Slavensky)

Boestofte: Når Gymnastikefterskolen Stevns’ forstander, Carlo Mathiasen, fortæller om unge, som har kontaktet ham for at høre om de kan tage traktorkørekort på efterskolen, så er det ikke en vittighed, eller fordi skolen på sæt og vis ligger der hvor kragerne vender.

Med i top tre

Skolen har nemlig været kendt som Stevns Landbrugsskole, men det var over 100 år siden, og med Carlo Mathiasen øverst på plinten, er skolen i dag blandt de tre mest anerkendte gymnastikinstitutioner.

Den 22. juni holder Gymnastikefterskolen Stevns 125 års-reception, og den gamle Havnelev Møllegård har en omskiftelig historie bag sig, som startede i 1894.

– Det var i Inger og Helge Markvardsens forstandertid, at varemærket for alvor blev gymnastik, fortæller Carlo Mathiasen, som selv dyrkede gymnastik med forstanderparrets søn Nico.

Trekløver strategi

Men vi skal frem til 1977, før skolen blev opdelt i trekløveret: Boglighed, gymnastik samt musik og drama.

Carlo Mathiasen har selv taget turen fra fodbold til Danish Gym Team, i dag kendt som Verdensholdet, og en uddannelse som lærer førte ham ind i efterskolemiljøet, før han blev underviser på Idrætshøjskolen i Aarhus.

Mester fag og økonomi

Elitegymnasten blev forstander på Stevns i 1997, og siden har skolen taget det ene flikflak spring fremad, en disciplin, som Carlo Mathiasen mester ligeså godt som økonomi og nytænkning.

– Det gælder om at være oppe på beatet. Ha’ de bedste faciliteter og redskaber, forklarer han, og hans lederskab har givet pote.

I 1997 var der 113 elever, den kommende årgang rammer 185, som de 32 ansatte skal undervise med “energi og sjæl”, som forstanderen udtrykker det.

– Vi skal fortsætte udviklingen, tilpasse os tidens trend og have de bedste lærere, så kan vi – hvis tilskudsmodellen bibeholdes – sagtens klare flere årtier endnu, lyder Carlo Mathiasens profeti for den jubilerende efterskole.

Ambitioner og ventelister

Der er venteliste, selv om skolen har haft vokseværk og siden 2001 har fået flere nye idrætshaller, og forstander og lærere forbereder elevudvælgelsen grundigt.

– Vi har indført forventningssamtaler, hvor vi orienterer elever og forældre om værdier og regler, forklarer Carlo Mathiasen, og taler om at “se eleverne i øjnene før de bliver optaget”.

For han ved, at både elever og forældre har ambitioner, og de indfries i hobetal på skolen med bl.a. 25 opvisninger om året.

„Det er jo bare det”

Det er de oprettede linjefag som TeamGym i bl.a. rytme, spring og dans, som har givet skolen et velfortjent ry som profilskole.

– Både bestyrelsen, lærerne og jeg ved, at det kræver benhårdt arbejde og engagement at klare konkurrencen og være idéskabende. Vi tænker hele tiden i nye temaer, men målet er også at give eleverne gode oplevelser med fællesskaber gennem gymnastik, siger Carlo Mathiasen og slutter med et stille smil: Så det er jo bare det.

Ja, selvfølgelig er det “bare” det, og med sådanne ambitioner er det nok ikke det sidste store jubilæum, som Gymnastikefterskolen Stevns kan fejre.

sky

 

Skriv en kommentar