(Last Updated On: 23. februar 2018)

For tre år siden lancerede Stevns kommune ordningen »Fra hus til hus« med direkte genbrug af de lokale byggesten, kridtstenene

Gamle kridtsten kan blandt andet afleveres på genbrugspladsen i Hårlev. (Foto: Kim Larsen)

Stevns: For at kunne bevare og restaurere de karakteristiske stevnske huse og bygninger af kridtsten, som er en del af egnens kultur- og verdensarv, er det vigtigt at få dem indsamlet og genbrugt.

Stevns Kommune indgik derfor i 2015 et samarbejde med kommunens genbrugspladser om at oprette steder til aflevering og afhentning af stenene. På genbrugspladserne i Store Heddinge og Hårlev er det fortsat det muligt at aflevere byggesten af kalk, de såkaldte kridtsten, eller hente nogle med hjem til reparationer af sit hus.

Aflever eller hent

Alle, der har løse sten i overskud, eller står for en nedrivning, opfordres til at aflevere stenene på genbrugspladserne i Store Heddinge eller Hårlev.

– Sten fra staldbygninger kan også bruges til for eksempel udendørs mure. Men fortæl lige, hvis de kommer fra en stald, så de ikke bliver blandet sammen med sten til almindeligt husbyggeri, siger Tine Jensen, der er Natur- & Miljømedarbejder i Stevns Kommune.

– Bor du til leje og ved, at der er overskydende kalksten, hvor du bor, bedes du kontakte udlejer og gøre opmærksom på muligheden med genbrugsordningen. Hvis du har brug for gamle sten, er du velkommen til at kontakte eller besøge genbrugspladserne for at se, om der er egnede sten til dine reparationer, fortsætter miljømedarbejderen.

På kommunens hjemmeside er en guide om energirenovering af kridtstenshuse på Stevns, der oplyser om vedligeholdelse, istandsættelse og energiforbedring.

 

Skriv en kommentar