(Last Updated On: 7. september 2018)

Dyrlæge Bjarne Østergård er Danmarks mest brugte fugledoktor. Han har over 20 konsultationer om dagen, hvoraf flere er fugle. (Foto: Klaus Slavensky)

Hårlev: Når man taler med dyrlæge Bjarne Østergård, skal man ikke blive forbavset hvis han pludselig bliver fraværende, stirrer ud af vinduet og mumler for sig selv: “Det er en stor fugl. Det må være, ja det er en rød glente … tydelig splithale.”

Stork, stork lange ben

Vi skulle ellers tale om storke, fordi Bjarne Østergård er kendt ud over Danmarks grænser for sin viden om denne sagnomspundne fugl.

Kendt fra mundheld og eventyr. Fra sange i lige line fra B.S. Ingemann, Jeppe Aakjær til Kim Larsen, der synger om de smukke unge mennesker, som kom flyvende med stokken, ligesom cirkusdyrene i Disneys “Dumbo”.

Folketroen har storken er en lykkefugl, f.eks. for de som har den i en rede på tagryggen. Der findes sågar en fertilitetsklinik med navnet Stork, hvilket hænger godt sammen med at nyuddannede jordemødre danser omkring Storkespringvandet på Amagertorv i København.

Danmarks fugledoktor

Der er ifølge Bjarne Østergård kun to storkepar i Danmark. Ida og Emil i Gundsølille og Annika og Johan i Smedager i Sønderjylland. Begge par navngivet efter Astrid Lindgrens univers.

– Der var drama i år, for Emil fik et dybt sår i benet, og med fem unger i reden skal der jo hentes en del mad, fortæller Bjarne Østergård, som blev kontaktet for at redde hanen og dermed ungerne.

– Jeg helbredte den med medicineret kylling, så Emil igen kom på vingerne, lyder det kort fra den dyrlæge, som har ry for at vide mest om fugle i Danmark.

Dyr ude og hjemme

Bjarne Østergaard har reddet Emil et par gange, og foretaget fjernkonsultation via webcam af Tommy i Smedager.

Han har en efteruddannelse i fuglesygdomme, og er en del af et international netværk, der mødes hvert fjerde år.

Det med ornitologi har fulgt ham siden han som dreng bestyrede 80 mejsekasser i Bjerringbro. I dag er privaten hjemsted for 50 papegøjer og samme antal høns, foruden et mindre stutteri.

Børns kæledyr

Han forlod den politiske hønsegård ved årsskiftet, og helliger sig alene jobbet som dyrlæge, som han har haft i 35 år.

– Det hårdeste er hvis børns kæledyr f.eks. har kræft og må aflives. Det skal tales og landes rigtigt, forklarer Bjarne Østergård.

– Men ellers er jobbet også min hobby, så det er luksus, pointerer han.

Storke på Stevns?

I de sidste 20 år har hans klientel ændres sig. Der er kommet flere eksotiske dyr som slanger, tamme mink og flyvende egern.

-Tidligere var dyr fra landpraksis 80 pct., og smådyr 20 pct. I dag er det omvendt, forklarer han, og tilføjer, at mange har fået havehøns, som en del af den grønne bølge.

Der er opsat hele seks storkereder på Stevns, i bl.a. Varpelev, Strøby, Strøby Egede og Vallø. Dyrlæge Østergaard har selv en rede i Hellested.

– Vi holder stadig gejsten oppe, selvom det er 10-15 år siden den første rede blev sat op. Vi ser hvert år unge storke, som rekognoscerer området. Problemer er føden, for mange enge er vokset til og vi mangler vådområder, lyder det fra storkedoktoren.

Godbidder og specialfoder

På vej ud af klinikken i Hårlev ser jeg planche efter planche med hunde og katte. Der er et kæmpeudvalg af specialfoder mod allergi og sukkersyge.

Der er også glas med godbidder til de firbenede samt slikkepinde til deres tobenede venner.

Endelig får jeg øje på en enkelt fugleplanche, men den er nok ikke nødvendigt da Østergård allerede ved alt hvad der er værd at vide om fugle.

sky

Skriv en kommentar