(Last Updated On: 24. juni 2019)

Vær med til at fejre årets første høst af honning sammen med lækre danske jordbær på lørdag den 22. juni

Nyslynget honning. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Honning&Jordbærdag: Bierne har i foråret haft travlt med at bestøve havens frugttræer og –buske, markernes afgrøder og de vilde planter i naturen. Når bierne bestøver blomsterne, belønnes de med nektar. Bierne forarbejder nektaren så det bliver til den skønneste honning.

En af de planter, der har gavn af biernes arbejde, er jordbær. Når bierne har bestøvet jordbærplantens blomster, vil der blive dannet flere og flottere jordbær. Forsøg har vist, at udbyttet stiger med op til 70 procent, når jordbærrene er optimalt bestøvet. En optimal bestøvning give større og mere velformede frugter, men nyere forsøg har vist, at den også kan forbedre andre kvalitetsparametre, f.eks. modner jordbær hurtigere og mere ensartet, ligesom de bliver rødere, fastere og i nogle tilfælde sødere. Desuden holder jordbærrene længere i butikkerne og hos forbrugerne.

En fuldendt symfoni

Men jordbær og bier hænger sammen på flere måder. Den nyslyngede forårshonning har netop den fine og harmoniske smag, der indgår i en fuldendt symfoni sammen med de røde jordbær. Det kan alle få lov at smage, når Danmarks Biavlerforening fejrer den årlige Honning & Jordbærdag ved mere end 100 arrangementer landet over.

Også biavlerne i Østsjællands Biavlerforening har haft travlt med at slynge forårshonning, så du kan få smagt den smagfulde symfoni ved Honning & Jordbær-arrangementet, der finder sted lørdag den 22. juni kl. 10.00 til 16.00 i skolebigården Stolpehuse 3 ved Hårlev.

– Vi håber, at rigtig mange vil slå vejen forbi i løbet af dagen og smage symfonien af jordbær med nyslynget honning, og samtidig høre lidt om biernes vigtige opgave, når både afgrøder og vilde planter skal bestøves, siger bestyrelsen.

Honning og jordbær

To sider af samme sag

Men uden bier var der ingen honning og mindre jordbær…

  • Bierne er vigtige for bestøvningen af blandt andet jordbær. Har betingelserne for bestøvning været gode, så kan frugterne af biernes anstrengelser nydes, nemlig jordbær og honning.
  • Men jordbærblomsten er ikke den eneste blomst, som bien bestøver. FN’s fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, anslår, at 100 afgrødetyper udgør 90 procent af verdens fødevarer – af disse er 71 bi-bestøvede.
  • På Honning&Jordbærdagen kan man få mere at vide om biernes vigtige bestøvning af planter.

Skriv en kommentar