(Last Updated On: 10. juli 2019)

Kommunalpolitikere siger nej til at gøre transporten lettere

Movia plus-tur lige til havelågen hvis man bor i Faxe eller i Køge, men på Stevns må man bruge „apostlenes heste”, når tog eller bus ikke når lige til rejsens mål.
(Foto: Movia)

Trafik: Movia vil med en ny kørsels-service, Plustur, forlænge rækkevidden af bus og tog på hele Sjælland, og således dække bus- og toghuller.

Men det koster for meget, siger politisk udvalg på Stevns.

Nabokommuner er med

God og sammenhængende kollektiv transport er afgørende for borgerne overalt på Sjælland, mener Movia.

Men det er ikke altid, at bus og tog dækker hele vejen til sommerhuset eller til gården. Derfor har Movia lavet en aftale med en række kommuner for at sikre mobilitet for alle.

Det omfatter bl.a. Faxe og Køge, men hvor er nabokommunen Stevns?

Embedsværket i Center for Teknik og Miljø havde indstillet til kommunalbestyrelsen at indgå i ordningen, men politikerne i Plan, Miljø og Teknikudvalget sagde den 11. juni nej tak.

Plustur til 21 kr.

Hvilken service mister stevnsborgerne med denne beslutning?

Ifølge Movia starter Plusturen ved havelågen og kører dig til et udvalgt skiftested, hvorfra du nemt kan komme videre med bus og tog – eller omvendt.

Det er rejseplanen, der sørger for at kombinere plustur, bus og tog, så du får den mest optimale rejse. Og i de få tilfælde, hvor det ikke er muligt at tage en bus eller tog på dele af rejsen, tilbydes plustur hele vejen.

Plusturen koster 21 kr. uafhængigt af rejsens længde, som dog typisk vil være under 10 km. Plustur er del af den kollektive transport.

Til gengæld skal man bestille plusturen på en særskilt hjemmeside, og for at kunne stille en så individuel transport til rådighed, er det nødvendigt, at man bestiller senest to timer inden man skal afsted.

Fru S. Orø og hr. B. Arup

Fru S. Orø skal besøge hr. B. Arup på Stevns, men det betyder, at hun skal tage via Ringsted med bus 264 til Karise, og gå 61 minutter til fods.

I stedet for at tage plustur på seks minutter lige til døren.

Da sagen ikke nåede til kommunalbestyrelsen, henviser borgmester Anette Mortensen til beslutningen i det politiske udvalg.

Her skeler man mere til kommunekassen end til at gøre mødet mellem fru S. Orø og hr. B. Arup nemmere.

Kunderne betaler 21 kr. pr. tur uafhængig af rejselængden og børn under 16 år kan rejse til halv pris.

Den øvrige del af turens finansiering afholdes af den kommune, hvor plusturen starter, og her smækkes låget på den kommunale pengekasse i.

Sparer 30.000 kr.

Plan, Miljø og Teknikudvalget har regnet på det, og fundet frem til, at pilotforsøg med plustur viser, at kommunerne i gennemsnit har haft ca. 12 ture pr. måned og en udgift hertil på ca. 1.500 kr. pr. måned.

Der er dog en variation i udgifterne fra 200 kr. til 3.000 kr. pr. måned. Det er forvaltningens vurdering, at Plustur på Stevns vil give en årlig udgift på mellem 20.000 og 30.000 kr.

Udvalget besluttede derfor, at Stevns ikke tilmelder sig Plustur med henvisning til den aktuelle økonomiske situation i Stevns Kommune.

Politikerne har sparet stevnsboerne for 30.000 kr. Hvad stevnsboere har mistet i tid er vanskeligere at regne ud.

sky

 

Skriv en kommentar