(Last Updated On: 3. december 2018)

Thomas Wiesner overrækker sten nummer 1 til borgmester Anette Mortensen. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Stevns/Store Heddinge: Forrige lørdag blev den nye skulpturpark i Store Heddinge indviet.

Ti kunstnere har bidraget med deres værker og skulpturer, som alle stod klar til fremvisning på græsarealerne langs Kronhøjvej og fremover kan besigtiges og nydes af forbipasserende.

Dog lige på nær et af værkerne, nemlig det af arkitekt og billedkunstner Thomas Wiesner. Han har istedet for en stationær skulptur lavet 38 nummererede vejsten af kridt, som befinder sig rundt omkring på forskellige lokaliteter i og udenfor Stevns.

No. 1 på borgmesterkontoret

De mange fremmødte til ferniseringen lørdag den 24. november fik dog lejlighed til at se én af de 38 sten, for efter de officielle taler trådte Thomas Wiesner op på scenen for at overrække kridtsten nummer 1 til borgmester Anette Mortensen (V).

Den får nu plads på borgmesterkontoret, i hvert fald for en tid, inden den bliver sendt ud på sin videre færd til andre omgivelser og nye, spændende oplevelser.
Den har allerede overværet et kommunalbestyrelsesmøde, for torsdag i sidste uge havde den fået plads ved pressebordet i byrådssalen, da politikerne holdt møde.

På café, vaskeri og museum

Fra en gåtur i Algade, hvor undertegnede fik øje på en vejsten mellem Monas blomster. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Allerede efter symposiet på Stevns Fyrcenter, hvor de ti kunstnere opholdt sig og arbejdede med deres værker i 14 dage, begyndte flere af de andre sten at vandre rundt.

Hen over efteråret har de kunne ses rundt omkring i bybilledet i Store Heddinge og omegn: blandt andet på Tinghuset, på biblioteket – som har to vejsten til udlåns, i Café Algade, her i mediehuset og i Snurretoppen.

Andre af stenene er mere på farten og kommer vidt omkring til en tur på vaskeriet, et hvil på en trappeafsats, et kig ved klinten og fyret, på udkig fra Dronning Louises bro i København. Og Thomas Wiesner kunne ved ferniseringen fortælle, at én af stenene i disse dage skal en tur på Glyptoteket i anledning af en udstilling.

Nogle af stenene har således fået en mere stationær plads på offentlige steder, mens andre vandrer rundt fra sted til sted.

– Det er et socialt kunstværk i Store Heddinge, som gerne skulle involvere folk, og gerne også skulle for folk udefra til at få øjnene op for byen. Tanken er at lave små digitale postkort fra Store Heddinge, små videoer med brudstykker af dagligdags situationer, fortæller Thomas Wiesner.

De vandresten, der kommer uden for Stevns, har modsat funktion af at vise tilbage, til Store Heddinge, til Stevns og i tiden.

KIKO på instagram

– Stenene lever her og der, alle steder, og der er allerede lavet mange korte videoer af vandrestenen i Store Heddinge og omegn, siger kunstneren.

Kridtstenene har fået kridtstenkoden KIKO, og man kan følge stenenes instagramprofil under brugernavnet kiko_storeheddinge på instagram.

Møder man selv en af de 38 vandresten på sin vej, må man også meget gerne filme en lille bid og dele den på instagram.

Fra gamle kridtstenshuse

Stenene, som alle er genbrugssten fra gamle kridtstenshuse, har Thomas Wiesner skåret, savet og slebet til, så de alle har samme størrelse, og toppene er malet røde.

Inspirationen til værket med de interaktive sten har kunstneren blandt andet fundet i den gamle sorthvide filmklassiker fra 1976, ’The Girl Chewing Gum’ af John Smith, hvor et kamera filmer hverdagsbegivenheder ved et vejkryds ud for en biograf i London med de forbipasserende fodgængere – alene eller i samtale, biler og cykler, køen ind til biografen mm. En kommanderende stemme synes at dirigere begivenheder, men efterhånden går det op for tilskueren, at han beskriver hændelserne.
rmh

Skriv en kommentar