(Last Updated On: 12. februar 2015)

Én gang om ugen besøger Jens Hansen fra Livsnyder og Bonderøv sine skinker, der hænger til tørre i undergrunden under Stevnsfortet. Til efteråret bliver de første resultater afsløret ved et stort event. Der er endda også mulighed for at få sin egen, nummererede koldkrigsskinke.

Skinke Stevnsfortet1

Her pensler Jens Hansen fra Livsnyder og Bonderøv en koldkrigsskinke med læskekalk. (Foto: Rikke Michael Hansen)

RØDVIG: 25 meter nede i jorden og 25 meter inde i klinten i et gammelt ammunitionsrum på Koldkrigsmuseet Stevnsfort har Jens Hansen fra Livsnyder og Bonderøv fundet et helt særligt opbevaringssted til sine Stevns Klint koldkrigsskinker.

Det lille rum byder på en konstant temperatur på omkring 10 grader og desuden en stabil, høj luftfugtighed på omkring 85 procent. Begge er forhold, som ifølge Jens Hansen er gode, når man skal langtidstørre en skinke.

”Først bliver skinken saltet, derefter røget og så bliver den dyppet i læskekalk”, fortæller Jens Hansen, der har fået 25 liter læskekalk sponseret af Skandinavisk Jura-Kalk – der for øvrigt for nyligt har skiftet navn til KALK.

Endelig bliver skinkerne kørt til Stevnsfortet på Korsnæbsvej, båret ned ad de stejle trappetrin og videre gennem de lange gange til opbevaringsrummet i det underjordiske fort. Museumsdirektør Tove Damholt og museumsfaglig chef Thomas Tram Pedersen har begge givet deres tilsagn til, at Jens Hansen må bruge den unikke opbevaringsmulighed.

Nummererede skinker
En gang om ugen kigger han ned til sine skinker. Han måler temperaturen og luftfugtigheden i rummet, og kødets overflade bliver nærstuderet, inden han pensler det med læskekalk.

”De første skinker er klar til efteråret. Vi afholder et stort event på Stevnsfortet engang til august eller september. Detaljerne er ikke på plads endnu, så jeg kan ikke fortælle meget mere lige nu”, siger Jens Hansen.

Jens tager gerne imod bestillinger. En skinke på mellem 5 og 8 kilo koster 2500 kroner. Den bliver nummereret – og der er plads til mange, Jens har et mål om at få 100 skinker op at hænge. Man kan selv være med til at bestemme, hvilken krydring skinken skal have. Desuden vil det – efter aftale med Jens – være muligt at besøge sin skinke, mens den hænger til tørring i ammunitionsrummet.

Vil man høre mere eller ønsker man at bestille en koldkrigsskinke, kan Jens Hansen kontaktes på telefon 31601338 eller e-mail jens@livsnyderogbonderoev.dk. På facebooksiden ”Livsnyder og Bonderøv” er der en lille introduktionsfilm til projektet.

rmh

Læs mere om koldkrigsskinkerne og Jens Hansen fra Livsnyder og Bonderøv i weekendens udgave af Stevnsbladet.

Skriv en kommentar