(Last Updated On: 14. maj 2018)

Mjød er blevet populært

Thomas Priiskorns mjød er lagret i gamle egetræstønder. Julemjød i portvinstønder siden 7. juni 2017, og den rene mjød i whiskeytønder siden 11.2.2017. Han satser på den nye interesse for vikingetiden. (Foto: Klaus Slavensky)

Varpelev: Thomas Priiskorn har et projekt. Et solidt projekt som bygger på årtusinder gammel viden.

Han kalder det Mjødgård, og det er et mikrobryggeri, som producerer gourmet mjød, baseret på honning fra lokale, grønne biavlere.

En god dessertvin

Ved festlige lejligheder drak vikinger den populære mjød. Mjød er en sød, gæret drik fremstillet af honning, vand og krydderier. Det er en tradition, som Thomas Priiskorn godt vil være med til at udbrede.

– Det er faktisk en meget god dessertvin, forklarer Thomas Priiskorn, som sidste år overtog Mjødgård, og flyttede produktionen fra Djursland til Stevns, hvor han har lejet sig ind i Stevns Bryggeri ved Varpelev.

Fem forskellige mjød

Stevns nye brygger har brygget privat i 20 år. Han er uddannet lærer, men har arbejdet flere år som museumsformidler i Trelleborg.

Vikingeinteressen kom allerede i teenageårene, og nu er han gået fuldt ind i den mere festlige del af vores nordiske fortid.

– Jeg overtog også et kundekartotek med bl.a. museumsbutikker, fortæller Priiskorn, som ved siden af et “civilt” socialpædagogisk arbejde, forsyner 45 restauranter og vinhandlere med fem forskellige varianter, af mjød bl.a. til Holte Vinlager i Store Heddinge og SuperBrugsen i Hårlev.

– Jeg producerer ren mjød, mjødurt, hyldemjød, brombærmjød og en særlig julemjød, siger han.

5.000 kilo honning = 5 tons

Mjød-bryggeri kræver tålmodighed, for gudernes drik skal helst lagre et år.

Mjødgård har 7.000 liter i produktion, og foruden særlige urter til f.eks. hyldemjøden, bruges 4-5.000 kilo honning om året. Jo, fem tons, ligeså meget som en asiatisk hanelefant eller en blåhvals hjerte vejer.

En passioneret indsats

Mjødgård er netop blevet lovet erhvervsstøtte fra de såkaldte LAG-midler, og det er tiltrængt for en virksomhed på vej.

– Der skal være passion, for lige nu hænger det ikke helt økonomisk sammen, forklarer Priiskorn, og tilføjer:

– Men jeg er i fuld gang med at opdyrke kunder, og finde lokale producenter af urter, kommer det optimistisk fra mjødbryggeren, der slår ud med en højre arm med tatoveringer fra bronzealderen. På spørgsmålet om hvorfor der ikke er vikingekunst på venstre arm, lyder svaret, at det kommer der måske hvis Mjødgården går godt.

Drik med kunst på flasken

Thomas Priiskorn håber på sigt, at nå en produktion på 8-10.000 liter per år, og han vil godt kunne sælge sin mjød i alle de store byer på Stevns.

Og man kan altid genkende Mjødgårdens produkter på den smukke etiket med en stilistisk version af verdenstræet Yggdrasil, i samme grønlige farve som brygmesterens øjne. Jo, der er sammenhæng i processen, og den beretter han gerne om, men gæropskriften er en forretningshemmelighed.

 

Planlægger at bruge stevnskirsebærret som lokal ingrediens i mjødproduktionen

Lokal stevnsmjød på vej

Stevnsbladets artikler om stevnskirsebærret, “For vi vil have stevnskirsebærret tilbage”, har inspireret brygger Thomas Priiskorn.

– Da jeg så Stevnsbladets serie om det særlige stevnskirsebær, fik jeg lyst til at eksperimentere med en kirsebærmjød, fortæller han.

– Allerede til efteråret vil jeg forsøge at komme i gang. Det er oplagt at lave en særlig stevnsmjød, og netop stevnskirsebærret er ganske specielt, kommer det fra bryggeren, der først for alvor har startet sin enmandsvirksomhed i begyndelsen af 2018.

Interesse for vikinger

Der er stor interesse for alt hvad der har med vikingetiden at gøre. Tv-serien som »Vikings«, »Game of Thrones«, og nu dansk bidrag med vikinge-Rasmussens » ’Higher Ground’ i Melodi Grand Prix.

Så mon ikke mange havde lidt stevnsproduceret mjød på kaffebordet, da man heppede på Rasmussen ved Eurovision Song Contest i Lissabon.

sky

 

Skriv en kommentar