(Last Updated On: 12. april 2018)

Tidligere kommunalpolitiker Leif Nielsen fylder 80 år den 19. april

Når man både har en humoristisk og poetisk åre, er det oplagt at bede Leif Nielsen stille op til fotoseance i sin gildestue. (Foto: Klaus Slavensky)

Hårlev: Mennesket og socialdemokraten Leif Nielsen blev født i en voldsom tid. 1938. Tyskerne var marcheret ind i Østrig, og snart kom Krystalnatten og tyske jøders flugt til Danmark.

Hans forældre var kommunister, men det var ikke som sådan et “rødt” hjem, hvor Arbejdersangbogen lå fremme, og godnatvisen var Oskar Hansens “Når jeg ser et rødt flag smælde”, selv om lille Leif ligesom i sangen blev født “på en blank og vårfrisk dag.”

Arbejdshænder og verden

Kampfanen kom dog alligevel til at fortælle Leif Nielsen om hans verden, hans folk og den sag, som blev han politiske rettesnor, og bag den så han gennem sin ungdom og sit voksenliv “arbejdshænder forme verden om til en lysere tid”.

Da verdensbranden var slukket i 1945, og den kolde krig rejste nye “blafrende storme”, blev Leif Nielsen i 1962 ansat i Københavns Brandvæsen, uddannet som røgdykker og sluttede senere som vagtcentralmester i 1998.

Fredelig færden

Forud for dette lange arbejdsliv lå en barndom i Ishøj under besættelsen, en læretid som maler og en atypisk ung mand, som sang hellere med på den røde flagsangs vers om at stå “forrest i fredelig færden” frem for “flammer i strid”, da han valgte at blive militærnægter og kom ind i Civilforsvaret i 1958.

I 1966 gik turen til Thulebasen, hvor den unge brandmand avancerede til Assistent Fire Chief, og i øvrigt begyndte det, han selv kalder “en glødende brevveksling, som kunne smelte isbjerge”, med en legekammerats søster, Bodil. De har været gift siden 1967 og sammen fået to sønner.

Knitrende rød

Skriveriet fortsatte, da han blev redaktør af Vallø A-Nyt, socialdemokraternes medlemsblad.

For Leif Nielsen blev både kasserer for Socialdemokratiet i Ishøj, medlem af kommunalbestyrelsen og formand for Skole- og fritidsudvalget, før han i 1986 flyttede til Hårlev, hvor han og Bodil har boet lige siden.

Leif Nielsen kan fortælle meget om den politiske uro i tidligere Vallø Kommune, som også førte til, at han i en periode påtog sig formandsposten i partiet med “en fane så knitrende rød”.

Han var også tillidsmand på sin arbejdsplads.

Ikke trodsig

Leif Nielsen har måske ikke rejst sig “trodsigt i vrimlen”, men han har påtaget sig tillidsposter, som formand for Hårlevkollegiet, Ellegårdskollegiet og Støtteforeningen for Hotherhaven, været medstifter, bl.a. af den lokale grundejerforening og Valløs Lokalhistoriske Arkivforening, og meget andet.

– Jeg kan lide det brede samarbejde, fortæller Leif Nielsen og understreger:

– Det giver det bedste resultat. Det er det, som der er brug for i kommunalpolitik. Der handler det ikke om ideologier.

Leif Nielsen mener ikke, at han har “sat store spor eller milepæle”, snarere “småting”, som Hundeskoven i Hårlev Byskov. Men det er hans politiske kolleger ikke enige i, som det kan ses nederst i denne artikel (Hilsen til Leif Nielsen)

Forener fortid og fremtid

Oskar Hansens tekst fra 1932 taler om, at fremtiden er gemt i fanens røde folder. For Leif Nielsen er fremtiden ikke fortid, den ligger ham meget på sinde, og han ser gerne en større tilflytning til Stevns Kommune.

– Men ikke på bekostning af blind vækst, lyder det fra den 80-årige fødselar, som fortsætter:

– Vi skal fastholde vore værdier om at bevare naturen og blive bæredygtige. Vi skal have bedre kollektiv trafik, og vi skal få flere til Stevns med billige boliger og lavere skat.

I Erik Påskes version af sangen om det røde flag er slutningen ændret, fra at i fanens folder er fremtiden gemt, til at fortiden ligger gemt dér.

Leif Nielsen har forenet både fortiden og fremtiden. Malerlæren er blevet til fotografier og tegninger, bl.a. til bæreposer til Brugsen, og det var ham, som tegnede Vallø Kommunes legendariske brevpapirlogo.

Evnen til at skrive ses fortsat i en lind produktion af festsange på bestilling. Han kan også holde foredrag om viser med københavnske gadenavne, og så er han aktiv oplæser af Stevnsbladet for blinde og svagtseende.

Rank ryg, bankende hjerte

Leif Nielsen er i dag pensioneret brandmand. Men også tidligere byrådsmedlem i Ishøj, Vallø og på Stevns. Ophavsmand til sloganet “Vallø, Vækst og Visioner”. Civilforsvarsleder.

Samler af et utal af gamle jernbaneklenodier og ejer af et særligt rum, der kaldes for Kupéen, hvor mange politiske møder blev afholdt. Og så må vi ikke glemme hans sjove gamle skilte, som f.eks. “Læn Dem ikke ud”, hvilket Leif og hans Bodil absolut ikke har rettet sig efter.

Hustruen er aktiv i Ældrerådet, og de sidder sammen i Seniorforeningen.

Leif Nielsen vil fortsat “ranke ryggen op i flagets brus”, og vi andre kan forhåbentligt glæde os til fortsat at høre hans hjerte “banke i dets stolte, befriende sus.”

sky

Hilsen til Leif Nielsen

Tidligere borgmester i Valløs og Stevns’ kommuner, Poul Arne Nielsen (V):

Jeg husker Leif, som en man kunne lave aftaler med, og dermed at et ord var et ord.

Leifs hjerte banker for alle de, der har brug for hjælp, unge som gamle. Dette gennemsyrede hele hans politiske virke. Leif og jeg var ikke altid enige i politik, men vi havde det super sammen – før, under og efter møderne. Tak for det Leif. Og endelig, hvad skulle vi have gjort uden Leif som forsanger ved vore mange møder.

Stort tillykke Leif med de 80 år.

Tidligere kommunalbestyrelsesmedlem i Vallø og Stevns, Jørgen Gregersen (RV):

Etableringen af Hårlev Byskov er Leif Nielsens store fortjeneste. Derudover har han været en utrættelig forkæmper for ordentlige forhold på ældreområdet, og i særdeleshed på Hotherhaven. Han ønskes alt det bedste.

Viceborgmester Steen S. Hansen (S):

Leif er en politisk slider. Utroligt godt velforberedt og loyalt. Han er kompromiset mand både i politik og som samarbejdspartner. Leif har været en god kraft i de grundlæggende forandringer på Stevns ved kommunesammenlægningen.

Han er et venligt og godt menneske. Jeg er glad for at han stadig er aktiv og en stor drivkraft i det lokale arbejde. Jeg glæder mig til mange gode år sammen med Leif.


 

Leif Nielsen har også en kunstnerisk hånd, og i mange år
prægede hans tegning af Vallø Slot daværende
Vallø Kommunens brevpapir

 

Skriv en kommentar