(Last Updated On: 16. maj 2019)

Bog til tiden

Mad: Klinisk diætist Klaus Frobenius og hans kone forfatter Charlotte T. Frobenius bor og driver virksomhed i Strøby.

De har sammen med kok Andreas Hardrup lavet opskriftbogen “Raw – Spis næringsrigtigt Raw”, som netop er udkommet.

Guide og kostråd

Raw Food er blevet populært de seneste år, og passer som tomater til salat, al den stund der tales klima.

Sundhedstrenden med at spise mere grønt og friske råvarer har også fået raw food ind i butikskæderne.

– Bogen er tænkt som en guide til at spise næringsrigtigt med en raw food kost, der ellers ofte kan komme til at være enten for energitung eller for energifattig, fortæller Charlotte T. Frobenius.

– Raw food har været meget omdiskuteret og tendensen har fået en del kritik. Denne bog skal netop hjælpe folk til at efterleve kostrådene, selvom man er glad for raw food, siger hun.

Opskrifter prøvesmagt

Det er ikke en “religiøs” bog, som forsager kød og sovse, og den forholder sig kritisk til at f.eks. at raw food-kage skulle være sundere end traditionelt bagt kage, og at man kun skal spise grønne hovedmåltider, for så risikerer man at spise for uvarieret og dermed mangle visse næringsstoffer.

Deres udsendte har prøve-smagt flere af opskrifterne, og kan bekræfte at en del af retterne har gavn af bl.a. dressing, og heller ikke tager skade af mere krydderi end der står i opskrifterne, men det er jo en smagssag.

Et helt måltid

Forfatterne har forelsket sig i nødder, især cashewnødder, men det er jo også mættende, og så er der eksempelvis en herlig grøntsagspasta med ærtesauce, en hurtig avocado- og mangosalat, og en dejlig chokomousse af banan, avocado, kakao og honning.

Bogen er opdelt i forretter, hovedretter, desserter, juicer og tilbehør som bl.a. knækbrød, ketchup og pesto.

Det er raw-lækkert

Deres Udsendte lavede nogle af bogens Raw “snickers”-kager til kolleger på redaktionen, og responsen var ganske positivt:

“Der var et godt bid i, og smagen fyldte straks munden og fulgte med hele vejen ned i svælget, hvor der endnu sidder en behagelig eftersmag”.

“Meget kraftfuld og afbalanceret choko-oplevelse med vidunderlig touch af salt”. „Fyldig i smagen uden at være for sød og ikke vammel i munden”. “Smager overraskende godt. Svært ikke at spise et stykke mere.”

„Hold nu op hvor smagte den godt – og så mættede den. Dadler, kokos og peanuts er en dejlig kombination.”

sky

 

Raw ”snickers” – kage

Opskriften er til 8 personer

Du skal bruge:

 Bunden
12 tørrede, udstenede dadler
5 spsk kakaopulver
2 dl mandler
2 dl kokosmel
1 tsk vaniljesukker

2 spsk honning

½ tsk salt

 

Toppen

10 tørrede, udstenede dadler
50 g saltede peanuts
3 spsk kakaopulver
2 spsk kokosolie
2 spsk vaniljesukker

Blend alle ingredienserne til bunden fint.
Hæld massen i en form og stil formen på køl, imens du laver toppen.

Blend derefter alle ingredienserne til toppen groft.
Der må gerne være store stykker peanuts i massen.
fordele massen øverst i formen og stil formen tilbage på køl i mindst en time.

Server kagen kold med groft hakkede peanuts på toppen.

Næringsindhold
Energi (kcal) 2507
Fedt (g) 150
Kulhydrat (g) 224
Protein (g) 52,4
Kostfibre (g) 48,9

Divider med 8 for at få tallet per person, fx Energi, 313 per person

Raw: Spis næringsrigtigt Raw

Af Andreas Hardrup,
Charlotte T. Frobenius
og Klaus Frobenius

129 sider – 149,95 kr.
E-bog 119 kr.

Forlaget mellemgaard 2019

Se opskrift på Raw „Snickers”
på www.stevnsbladet.dk

 

Skriv en kommentar