(Last Updated On: 12. oktober 2018)

Forarges du også, når du læser, at Danske Bank formentligt har hvidvasket for op mod 1.500 milliarder kroner i gennem bankens filial i Estland? Vil du også blive frustreret, hvis det ender med bankens direktør slipper for fængselsstraf, sådan som bankdirektørerne gjorde efter finanskrisen? Bliver du også ekstra vred, når du får at vide, at netop Danske Bank modtog flest lån fra staten, da finanskrisen rullede? Så har du det lige som mig.

Hvidvask betyder at få kriminelle penge til at ligne lovlige penge. Og det er netop, hvad der er sket i Danske Bank. De penge, som er flydt igennem bankens filial i Estland, stammer ifølge Berlingske Tidende fra internationale våbensmuglere, østeuropæiske kriminelle netværk, den russiske efterretningstjeneste og diktaturstater.

Danske Bank overtog den estiske filial i 2007, og nye oplysninger viser, at bankens bestyrelse allerede samme år blev advaret af estiske og russiske myndigheder om, at filialen blev brugt til at vaske kriminelle penge hvide.

Undervejs har banken misinformeret de danske myndigheder om, at alt var i skønneste orden. I årene efter finanskrisen gik banken oven i købet med hatten i hånden til finansministeren og fik kæmpe milliardlån af staten, fordi banken var i krise oven på blandt andet sit finanseventyr i Irland. Da finanskrisen var på sit højeste, garanterede den danske stat faktisk hele bankens udlån, som vel og mærke er halvanden gang større end det samlede danske bruttonationalprodukt.

Som kommunalbestyrelsesmedlem vil jeg arbejde for, at borgere på Stevns ikke skal lægge penge i banker, der er involveret i hvidvask eller hjælper med skatteunddragelse. Jeg vil derfor arbejde for, at det indarbejdes i kommunens indkøbspolitik, at kommunen ikke samarbejder med banker, som medvirker til hvidvask, skatteunddragelse eller anden form for økonomisk kriminalitet.

Jan Jespersen
Medlem af kommunalbestyrelsen
For Enhedslisten

Skriv en kommentar