(Last Updated On: 24. juli 2018)

Kirsebærkage

Indsendt af: Kirsten Nørgaard, Rødvig

Mørdej af:

  • 180 g mel
  • 50 g rugmel
  • lidt salt
  • 5 spsk. flormelis
  • 125 g smør
  • 1 æg

Ingredienserne blandes og når dejen har samlet sig, rulles den ud til ca. 20 gange 30 cm. og stilles koldt i mindst et kvarter.

Bages ved 200 g. i 10 minutter.

Hæld en halv liter udstenede stevnskirsebær, friske eller frosne, men afdryppede – juicen er god at drikke eller hælde i æblejuice – ud på bunden.

Herover kommes fyldet, som består af:

  • 3 dl piskefløde
  • 1 dl sukker
  • 2 æg
  • 1 spsk. kartoffelmel eller maizena
  • 50 g hakkede mandler

Kagen bages igen i et kvarter med folie på og et kvarter uden, evt. lidt mere.

Serveres afkølet.

Kirsebær i rom

Indsendt af: Dorte Hansen, Store Heddinge

  • 1 kg stevnskirsebær
  • 700 g sukker
  • 1 dl rom
  • 1/2 tsk. atamon

Kirsebærrene udstenes og lægges lagvis med sukker i en atamonskyllet krukke.

Rom og atamon hældes over.

Krukken dækkes med et viskestykke og stilles i køleskab.

Der røres jævnligt i krukken til sukkeret er smeltet.

Dagen efter lukkes der for krukken.

Smager rigtig godt til is.

Kirsebærvin

Indsendt af: Peder Krogsgaard, Lille Linde

  • For hver 1000 gram bær skal bruges 300 gram sukker

Bær rengøres eller skylles grundigt inden de hældes i en beholder. Peder Krogsgaard bruger en rengjort eddikedunk.

Bær og sukker omrystes i dunken.

Bær og sukker overhældes med alkohol, enten vodka eller brøndumsnaps kan bruges, indtil bær er fritsvævende i dunken.

Herefter omrystes dunken med passende interval, indtil alt sukkeret er opløst.

Dunken stilles et mørkt sted frem til jul, hvorefter der er en rigtig god kirsebærvin til risálamanden.

Kirsebærrene med sten i kan spises med f.eks. yoghurt natural.

Kirsebærsovs til jul

Indsendt af: Birgit Hansen, Vedskølle

  • 1 kg frosne stevnskirsebær med sten lægges i en gryde sammen med 2 dl vand

Gryden varmes langsomt op.

  • Undervejs tilsættes sukker efter smag og en hel, delt vaniljestang

Det hele koges godt igennem og kirsebærsovsen jævnes med en lille smule kartoffelmel rørt op i vand.

Vanillestangen bliver i kirsebærsovsen, til den skal serveres.

Kan laves i god tid og opvarmes let før brug.

Og eftersom der er sten i kirsebærrene, er det nemmere at skjule, når man har fået mandlen.

Bær til morgenmaden

Indsendt af: Kirsten Nørgaard, Rødvig

Udsten og afdryp bærrene og blend dem sammen med det kvantum sukker, der passer til dig. Frosne, optøede bær er ligeså gode som friskplukkede.

Spis dem ovenpå et surmælksprodukt.

Kirsebærmarmelade

Indsendt af: Birgit Hansen, Vedskølle

  • 1,5 kg stevnskirsebær
  • 750 g sukker
  • 4 tsk. rød melatin

De skyllede bær udstenes, bringes i kog og koges 10 minutter.

Det meste af sukkeret røres i og koges med i 10 minutter.

Melatin blandes med resten af sukkeret og drysses i under omrøring. Koger med i 2 minutter.

Marmeladen skummes.

Hældes på rene glas, der er skyllet med atamon.

Kirsebærrødvin

Indsendt af: Kirsten Nørgaard, Rødvig

Hvis vi har rigtig mange bær, plukker vi 10 kg og plumper dem ned i en 25 l vinballon. Vi tager også 100 g sten, som vi knuser, de ryger samme vej.

Ballonen fyldes 3/4 op med lunkent vand tilsat 2 kg opløst sukker og lidt hedvinsgær. Ballonen sættes lunt.

Efter nogle dage er den færdig med at gære voldsomt og 2 kg sukker mere bliver tilsat.

Når den holder op med at boble, sættes den køligt i et 1/2 til 1 år.

For det meste får vi en rigtig dejlig lidt kraftig rødvin, med en god smag af kirsebær.

Julekirsebærdram

Indsendt af: Lillian Fabricius, Skørpinge

Vi overhælder kirsebærrene med brøndumsnaps, venter 3 måneder og har den herligste dram til jul.

Kirsebærsaftevand

Som Stevnsbladets ene journalist drak i store mængder hver sommer, når hun var på ferie hos sin mormor og morfar i Magistraten, Endeslev. Sådan lavede Rita Jensen saftevand af sine stevnskirsebær:

  • 2 kg stevnskirsebær
  • 3,5 dl vand

Bær og vand bringes langsomt i kog. Koges ved svag varme til bærrene safter.

Massen drypper af over en gryde gennem en bomuldspose. Den afmålte saft bringes i kog. For hver liter saft tilsættes 375 g sukker.

Saften koges op og tilsættes 1 tsk flydende atamon.

Saften fyldes på rene atamonskyllede flasker, som lukkes.

Husk: Alle sukkertal er cirkatal, da det er en smagssag, hvor søde tingene skal være.

 

Skriv en kommentar