(Last Updated On: 8. juli 2019)

Bliver et af Danmarks flotteste bygningsværker

Stevns Klint: I 2018 fik Stevns Kommune 80 mio. kr. fra tre fonde til at bygge et besøgscenter, idet Stevns Klint blev optaget som UNESCO Verdensarv i 2014.

Der blev udskrevet en arkitektkonkurrence, og vinder blev Praksis Arkitekter, og det kommende besøgscenter skal ligge vis-a-vis med Pyramiden i Boesdal Kalkbrud.

Formand: Verdensklasse

Bedømmelsesudvalget roser især bygningens beliggenhed, som passer sig godt ind i landskabet og giver en smuk udsigt over havet og pyramidens top.

Samtidig styrker placeringen besøgscentrets rolle som portal til hele verdensarvsområde og alle perlerne langs Stevns Klint, f.eks.: Koldkrigsmuseum Stevnsfort, Højerup, Stevns Fyrcenter og Holtug Kridtbrud.

– Vi ønskede os et besøgscenter i verdensklasse, og det projekt, vi har valgt, lever op til forventningerne, udtaler kommunaldirektør Per Røner, som er formand for Fonden Stevns Klint Besøgscenter, og han understreger samtidig, at alle arkitektkonkurrencens fire forslag havde et meget højt niveau.

Nyhed: Unesco-stien

De fire tegnestuer i arkitektkonkurrencen var Dorte Mandrup A/S, entasis, Henning Larsen Architects A/S og så Praksis Arkitekter, hvor sidstnævnte tidligere har stået for genopbygningen af Svinkløv Badehotel, Innovationens Hus i Odense, Det flydende oplevelseshus i Svendborg og Den Frie Udstillingsbygning på Østerbro i København.

Dommerne fremhæver også idéen med at gå fra stelen (den centrale midterbygning/red.) oven på jorden og ned i Stevns’ geologi. Og så fremhæves den nye sti, som forbinder bygningen med den store kalkvæg, der er en del af verdensarven. Stien har allerede fået navnet Unesco-stien.

„Vi ønskede os et besøgscenter i verdensklasse”, siger Per Røner om byggeprojektet, som skal ligge i Boesdal Kalkbrud.

Rejse gennem klinten

Ud over arkitekturen og tilpasningen i landskabet har dommerne også kigget på om huset vil fungere i hverdagen med gode adgangsforhold og gode funktioner inde i huset.

– Placeringen af besøgscentret i kalkbruddet skaber en naturlig adgang til havet og landskabet. Og med stelen oven for bruddet som nedgang til besøgscentret giver vi de besøgende en unik rejse ned gennem klintens lag. Det er en original tanke, jeg glæder mig til at se udført i praksis. lyder det fra en glad Per Røner.

Uden for besøgscentret kommer der til at gå en sti, som løber mellem ’Unesco-væggen’ med alle lagene i klinten samt kystlinjen, hvor klinten toner frem.

Arkitektonisk fremstår centret med en klar reference til bruddets materialitet, idet kalksten anvendes som facademateriale.

Forventes åbnet i 2021

Som det næste forestår arbejdet med at projektere opførelsen af besøgscentret, og første spadestik tages i 2020, mens besøgscentret forventes indviet ultimo 2021.

I sensommeren 2019 findes en vinder af den formidlingskonkurrence, som kører lige nu. Her dyster tre internationale designhuse om at få lov til at udføre selve formidlingen af verdensarven.

sky

Praksis Arkitekternes situationsplan for byggeriets placering.

Stevns Klint og besøgscenter

 

  • Stevns Klint blev optaget som UNESCO Verdensarv i 2014, fordi det er det bedste sted i verden at se sporene fra den asteroide, der for 66 mio. år siden var medvirkende til at mere end 50 % af alt liv på Jorden uddøde, også dinosaurerne.
  • Boesdal Kalkbrud har været aktivt kalkbrud indtil 1978. I kalkbruddet står stadig Pyramiden, som blev brugt til opbevaring af knust kalk, en mindre tørrelade samt resterne af to skaktovne.
  • Stevns Kommune fik i november 2015 dispensation til at opføre et besøgscenter inden for strandbeskyttelseslinjen. Ni andre projekter rundt om i Danmark fik den samme dispensation, men besøgscentret for verdensarven er blandt de første, som realiseres.

 

Kilde: Stevns Kommune

 

Skriv en kommentar