(Last Updated On: 1. juni 2018)

Mindetavlen for søslaget ved Lund afsløres af bestyrelsesmedlem af Lund Bylaug Jens Søgaard Nielsen (tv) og fhv. borgmester Mogens Haugaard Nielsen. Tavlen er  sponsoreret af LAG-midler og penge fra Stevns kommunes kulturpulje. (Foto: Klaus Slavensky)

Lund: De færreste ved måske, at der fandt et søslag sted ved Lund den 31. maj 1812.

Men den er god nok, og nu har begivenheden fået egen mindetavle.

Kampen mod englænderne

En sluttet flok af Lund-boere var i sidste uge mødt op til indvielse ved mindestenen på Ravnshøj i Lund Gade, og meget passende var det formanden Peder Ravnshøj fra Lund Bylaug, som bød velkommen.

For i Lund er man også personligt forbundet med den spændende historie fra Napoleonskrigene.

Kort fortalt havde englænderne erobret et handelsskib, som lå for anker ved Lund by. Tyve modige lundboere hoppede i to både og roede ud for at generobre skibet. De var bevæbnet med biløkser og skovhamre, kun en gårdmand Anders Pedersen havde en gammel riffel, som han forsøgte at skyde den engelske kaptajn med. Englænderne troede at det var kanonbåde og tog flugten, og bønderne fik skibet.

6.000 besøger mindestenen

Kong Frederik den 6. fik nys om bataljen, og fem gårdmænd og en landsoldat fik Dannebrogskorset.

– Det kunne ligeså godt have været 20 gravsten vi skulle mindes, sagde Peder Ravnshøj, da han fortalte den spændende historie.

Men det blev en heltedåd, som fhv. borgmester og lundboer Mogens Haugaard Nielsen konstaterede, da han afslørede mindetavlen.

– Lund Havn er et åndehul, som er særlig for vores by, og vores samarbejde med Østsjællands Museum om dette erindringssted bør være til inspiration for alle de kulturperler som findes på Stevns, lød det fra politikeren fra Nyt Stevns, som også fortalte, at der er over 6.000 cyklister, som passerer Lund i kraft af København-Berlin ruten.

Kulturhistorie på åstedet

Museumsdirektør Orla Madsen fortalte, at over 95 pct. af danskerne fandt kulturarven vigtigt.

– Med havnen, møllen og mindestenen for søslaget skal I være stolte af jeres historie, sagde han til de fremmødte.

– Det er et godt eksempel på hvordan man får kulturhistorien ud af museerne, lød det fra museumsmanden, der også har en aktie med i historien om den danske opdagelsesrejsende, Vitus Bering, som i øjeblikket vises på DRK.

sky

Skriv en kommentar