(Last Updated On: 5. april 2019)

De ni energiske affaldsindsamlere i Store Tårnby samlede en større bunke affald langs veje og stier i byen. (Privatfoto)

Stevns: Søndag blev der ryddet gevaldigt op i den danske natur. Titusindvis af frivillige borgere var rykket ud i det fine forårsvejr for at samle plast, cigaretskod, dåser og andet affald i forbindelse med Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling.

Foreninger, privatpersoner, virksomheder og kommuner i hele landet havde arrangeret op mod 1.200 lokale indsamlinger – det højeste antal nogensinde. Også på Stevns var opbakningen stor, og adskillige indsamlinger fandt sted rund omkring i kommunen.

Indsamlinger i Nord og Syd

Danmarks Naturfredningsforening Stevns havde arrangeret affaldsindsamlinger tre steder i kommunen: langs stranden i Rødvig, på Odden i Strøby Egede samt i Store Tårnby, hvor ni energiske affaldsindsamlere mødtes foran forsamlingshuset i Store Tårnby.

– Her blev der uddelt poser og handsker, og så blev der samlet en større bunke affald langs veje og stier i byen. Efter indsamlingen mødtes de gæve affaldsindsamlere til pølsespisning og hygge i Idrætsforeningens Klubhus, fortæller John Risager.

Klar til afgang fra flinteovnen i Rødvig. (Privatfoto)

I Rødvig var formanden for DN Stevns, Michael Løvendal Kruse, blandt indsamlerne:

– Vi var 17 indsamlere som brugte 2,5 time langs Krovigen mod Korsnæbbet til at samle 14 affaldssække og en stor fiskekasse. På et langt stykke indtil efter Korsnæbbet var der ikke meget affald, hvilket er meget positivt, men efter Næbbet på det brede strandstykke ved Boesdal lignede det en losseplads, og vi magtede ikke at indsamle alt affaldet. Det umiddelbare indtryk er, at der er mange, der indsamler affald gennem året, og at den brede strand viser virkeligheden, hvis der ikke var folk, der gjorde en indsats. Det giver stof til eftertanke, siger DN-formanden.

Cigaretskodder allevegne

Desuden var adskillige lokale foreninger rundt med poser for at samle sammen, blandt andet 17 medlemmer fra Sejlklubben Rødvig Stevns, som samlede affald i naturen i og ved Rødvig. Stevns Kommune havde som koordinator tildelt hele området omkring stationen og kroen. Derudover blev nogle stykker sat af i Lille Heddinge, hvorefter de tog gåturen tilbage mod Rødvig med affaldssække parat til at samle, hvad de fandt i grøft og rabat.

Holdet fra Sejlklubben Rødvig Stevns brugte et par eftermiddagstimer i og ved Rødvig. (Privatfoto)

– Det er bemærkelsesværdigt, hvor mange cigaretskodder, der blev fundet, siger sejlklubbens formand, Rolf Larsen, og fortsatte.

– De lå overalt, og da de er langsomt nedbrydelige i naturen, kan man have „glæde” af dem i mange år, hvis de ikke bliver samlet op.

Efter indsamlingen blev der dækket op til kaffe, kakao og kage i klubhuset på havnen, hvor deltagerne sammen kunne glæde sig over at have ydet en indsats for nærmiljøet.

Også i Store Heddinge blev der gået til den. Her stillede et oprydningshold med en gennemsnitsalder på 74 år fra Store Heddinge Bridgeklub.

Øget opmærksomhed på affald

I alt har over 200.000 børn og voksne deltaget i årets affaldsindsamling, vurderer Danmarks Naturfredningsforening, som i ugens løb oplevede en stigende interesse for Affaldsindsamlingen, og hvor flere skoler, institutioner og foreninger i sidste øjeblik valgte at tilslutte sig den store hær af indsamlere.

Store Heddinge Bridgeklub stillede også med et indsamlingshold. Gennemsnitsalderen var 74 år. (Privatfoto)

Den enorme opbakning vækker glæde hos foreningens præsident, Maria Reumert Gjerding:

– Det har været fantastisk at opleve, hvordan børn som voksne har været med til at rydde op i vores allesammens natur. Den massive opbakning til Affaldsindsamlingen vidner om, at der for alvor er kommet fokus på, at affald ikke hører til i naturen, siger hun og tilføjer:

– Vi oplever en klar tendens til, at danskerne bekymrer sig mere og mere om naturen og miljøet, og det kom i den grad til udtryk i løbet af ugen. Tusind tak til alle, der samlede ind.
rmh

Skriv en kommentar