(Last Updated On: 4. april 2014)

Som de første folkeskoleelever i Danmark gik 25 elever fra Store Heddinge Skole i sidste uge op i
folkeskolens afgangsprøve i idræt
Eksamensbord
For enden af eksamensbordet sidder fra venstre Cecilie Flindt Olesen, Cecilie Østergaard, Frederik Pedersen og Mads Madsen. De har netop modtaget deres flotte karakterer. (Foto: Rikke Michael Hansen).

STORE HEDDINGE: Fra næste skoleår, når den nye skolereform træder i kraft, bliver faget idræt et udtræksfag. Det betyder, at 9. klasses elever på alle landets folkeskoler kan komme til eksamen i faget.     Store Heddinge Skole tog dog allerede sidste torsdag og fredag forskud på reformen, da 25 elever fra skolens idrætslinje var oppe i idræt.
”Vi er den første og eneste skole i landet, der afholder eksamen i idræt, så vi er på forkant med udviklingen”, udtaler Jannick Stærmose Mortensen, skoleleder på Store Heddinge Skole.
Det var skolens idrætslærere, der foreslog at ansøge om dispensation, så eleverne allerede i år kunne gå til eksamen.
”Vi ville gerne højne niveauet i undervisningen og fokusere mere på elevernes selvstændighed og træne dem i at turde stå foran andre og fortælle, hvorfor de laver det, de gør”, forklarer idrætslærer Jesper Olsen.
Og kollegaen Sussie Tiljevang supplerer:
”Vi har haft fokus på temaundervisning, da vi gerne ville væk fra kun boldspil og ændre opfattelsen af idræt, så den bliver mere bred. Vi har blandt haft temaer som roning, karate og boksning”.
Den tredje idrætslærer er Louise Pilegaard, og alle har de siden oktober haft travlt med at planlægge eksamen – for dispensationen modtog de i september. Eksamensdagene er med fuldt overlæg lagt lidt tidligere end de øvrige afgangseksamener, så det ikke tager tid fra de andre eksamener.
Censor er Claus Langergaard, som til daglig er læringskonsulent i Undervisningsministeriet. Han skal sandsynligvis være med til at udforme retningslinjerne for eksamen i faget til næste år, og de to dage på Store Heddinge Skole har givet ham en god portion materiale at arbejde videre med.
”Det har været en positiv oplevelse at se, hvordan eleverne har fokuseret og arbejdet med hinanden. Det opkvalificerer idræt at lave eksamen i faget”, siger han.

Bestået
På de to eksamensdage har eleverne været delt op i syv hold på mellem to og fire personer, og hvert hold har udarbejdet en skriftlig rapport ud fra et valgt tema. Desuden har de – også som hold – gennemgået en praktisk prøve afsluttende med uddybende spørgsmål fra deres lærere og den eksterne censor.
Mads Madsen, Cecilie Flindt Olesen, Frederik Pedersen og Cecilie Østergaard er det sidste hold, der er oppe, og de leverer en flot afslutning på de to dage: Et 12-tal og tre 10-taller lyder karaktererne. Til gruppeeksamen kan eleverne nemlig godt få differentierede karakterer, baseret på deres individuelle præstationer.
”Det har været fedt at prøve, og at det blev et eksamensfag gjorde, at man fik mere fokus på de forskellige discipliner”, siger Mads.
Hans holdkammerat Cecilie F. indrømmer, at det for hende har været lidt af en udfordring, og at hun mentalt skulle sætte sig op til eksamen.
Nu, hvor eksamen er overstået, er de alle fire – forståeligt nok – tilfredse med de flotte karakterer og de rosende ord fra lærerne. Ingen har dog umiddelbart planer om en karriere indenfor idrættens verden. Mads tager 10. klasse på en anden skole, Cecilie F og Cecilie Ø skal begge på efterskole, mens Frederik skal i gang med en landbrugsuddannelse.
Alle 25 elever bestod eksamen med karakterer mellem to og tolv. Karakteren kommer med på deres afsluttende eksamensbevis fra folkeskolens 9. klasse.
rmh

Skriv en kommentar