(Last Updated On: 13. august 2018)

Eksperter i at høste stevnskirsebær. Fra venstre Jens Knørr, Allan Møller, Lasse Paaske-Møller og Mike Spurr. Lasse og Jens har været med i næsten 30 år, for Mike er det tredje sæson.
(Foto: Klaus Slavensky)

Vallø: Det er de store maskiner der er i brug, når der høstes stevnskirsebær hos Gikisa i Vallø.

Men sådan har det ikke altid været.

Håndplukning er slut

I de gode gamle, og hårde, kirsebærdage, havde man et stort opbundet forklæde på, når man plukkede bær.

Det kunne fungere som pose for kirsebærrene, så begge hænder var frie. Man havde lange kroge til at hive grenene ned til plukkehøjde, og stiger til at kravle op.

Men i 1971 opfandt den danske maskinfabrik Schaumann de første danske træfrugthøstere, beregnet til høst af surkirsebær.

Meget hurtigt derefter var den danske kirsebærhøst fuldt mekaniseret, og der har ikke siden fundet håndplukning sted i Danmark.

En maskine, fire mand

Således også i Vallø. Først ryddes rækkerne for misvækst, og så køres saftkavaleriet i stilling.

Fire mand, som med garanti får mørkerøde fingre inden arbejdsdagen er slut. En kører høsteren, en anden tjekker transportbåndet, de to sidste er parat med nye kasser.

Schaumann-høsteren skyder to tværstænger ud, som breder en dug ud under træet, der gribes af en rystestang, og på sekunder vælter det ned med bær, blade og smågrene.

En lille transportbånd frasorterer automatisk blade og grene, så alene bærrene ender i store plastickasser,

70 procent ren saft

Der bliver taget et par smagsprøver undervejs.

– Vi fik 17 kasser den første dag, fortæller direktør Allan Møller fra Gikisa, som producerer kirsebærsaft, som er sundt for næsten alt.

– Det var godt 10 tons. En kasse kan rumme 500-600 kilo og udbyttet er cirka 70 procent saft, forklarer Allan Møller, som regner med at hele høsten vil tage fem-syv dage.

Høsten bliver 80 tons

Høsten anno 2018 tegner godt, på trods af den meget varme sommer. Rågerne kan tage for sig af bærrene, men i år har de ikke voldt problemer.

– Det er bedst at høste i let regnvejr, siger Allan Møller, og uddyber:

– Saften klistrer og gør dugen og skinnerne træge, så derfor har vi vanddunke med, så vi kan afvaske undervejs, når han lige at sige, før der skal justeres på maskineriet. Det der så legende let ud i starten, er nu blevet til en ufrivillig reparationspause før høsten kan fortsætte.

Allan Møller anslår høstudbyttet til 80 tons, så der vil igen i år være masser af sund kirsebærsaft med Gikisas kvalitetsstempel på mærkaten.

sky

 

 

Skriv en kommentar