(Last Updated On: 5. november 2018)

Fra venstre er det Anni Cassias – Stevns Urter, Dan Christensen – Engvang Frugt og Pia Frederiksen – Urtopia. Yderst til højre er iværksætterkonsulent Jesper Yde Knudsen. I midten er de tre lokale fødevarer, som har opnået den nye certificering under Verdensarv Stevns. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Stevns: Tre lokale produkter har allerede fået tildelt den nye produktcertificering. Produkterne – som var fra hhv. Engvang Frugt, Stevns Urter og Urtopia – blev afsløret på partnerdagen for verdensarvspartnerne.

Forinden var de tre lokale fødevarer blevet bedømt af et dommerpanel ved et såkaldt springboard i Tinghuset.
Dommerpanelet

Fem dommere sad for bordenden, og det var:

  • Indehaver af Hansen Kitchen og formand for Stevns Erhvervsråd, Charlotte Mannstaedt, som har stor viden om bæredygtige produkter og produktion.
  • Turismekonsulent, Thor Nielsen, der har lang erfaring med fødevareudvikling i et samspil mellem landbrug og turisme.
  • Direktør for Verdensarv Stevns, Tove Damholdt, som repræsentant for grundtanken i Verdensarv Stevns.
  • Iværksætterkonsulent i Stevns Erhvervsråd, Jesper Yde Knudsen, der til daglig arbejder med udvikling af virksomheder og produkter.
  • Endelig var der også hentet ekspertise ude fra, nemlig Thomas Munkholm Buhelt, som er faglærer på ZBC (Zealand Business College) på Kokke- og Tjenerskolen i Slagelse. Her underviser han bl.a. i innovation, lokale fødevarer og æstetik. Thomas Munkholm Buhelt er også landstræner for tjenerelevlandsholdet, som hvert år repræsenterer Danmark ved World Skills, der sidste år blev afholdt i Abu Dhabi.

Thomas Munkholm Buhelt vil også fremadrettet være en del af dommerpanelet, når det er fødevarer, som skal vurderes i springboardet. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Thomas  Munkholm Buhelt var imponeret over de tre stevnske produkter, som alle blev tildelt certificeringen. Stevnsbladet har bedt ham uddybe, hvad der imponerede:

Det siger Thomas Munkholm Buhelt om de tre produkter:

Æblemost fra Engvangs

  • Engagementet i råvarerne, fortællingen om deres æblesorter og historiefortællingen om, hvad æblerne kan bruges til
  • Mosten havde en god fyldighed med en velafbalanceret syre og sødme

Gransirup fra Stevns Urter

  • Engagementet og tilgangen fangede, herunder hvordan råvarerne bliver plukket og klippet over længere tid
  • Siruppen havde en flot, klar farve, god granduft, god balance med sødme, en naturlig og frisk smag samt en god mundfylde uden for meget fedme

Tørrede krydderurter fra Urtopia

  • Blev holdt op i mod konkurrerende produkter fra udenlandsk firma, og forskellen var udtalt. Urtopias økologiske krydderier er – måske pga. den hårde opvækst ved klintekanten – meget mere koncentrerede og drøje i brug
  • Urterne havde et flot udseende samt en god duft og smag

Under udvikling

Certificeringen er under udvikling, og den endelige form er endnu ikke fundet.

Bl.a. skal det genvurderes, om produkterne skal klassificeres med hhv. guld-, sølv- og bronzemærkning, som det oprindeligt var tiltænkt, eller om det skal gøres på anden vis.

– Vi går nu videre med flere certificeringer af i første omgang fødevarer. Efter nytår udvider vi til andre produkter, oplyser Jesper Yde Knudsen.

Vil man gerne vide mere om certificeringsmuligheder og proceduren herfor, kan han kontaktes på e-mail jesper@stevnserhvervsraad.dk eller 21221765.

Verdensarv Stevns organisationen arbejder i øjeblikket på en ny version af verdensarvs-hjemmesiden, og her vil man inden længe kunne læse mere om certificeringen, forretningsbetingelserne mm.
rmh

Skriv en kommentar