(Last Updated On: 31. maj 2019)

Se udendørsbrænding

Billedet viser Anne Vejtorps arbejder udført med raku-teknik.

Kulturloftet: Seks raku-keramikere udstiller kunsthåndværk i galleriet på 1. sal over Stevns bibliotek på Kirketorvet 2 i Store Heddinge.

Udstillingen kan ses frem til 29. juni.

Hvad er raku?

Ordet raku er japansk, og betyder ro, lykke, glæde og velbehag.

Tilbage i det 15. århundrede gav en japansk te-ceremonimester navnet Raku til en af egnens pottemagere, fordi han lavede nogle flotte te-skåle, der var raku-brændte.

Den ler, der bruges til raku, skal være meget stærk, da det både skal tørre, forglødes op til 1000 grader, have glasur, og brændes igen ved høj varme.

Den glødende keramik bliver herefter taget ud og lagt i baljer med savsmuld. Det er herefter sekunder der afgør, om resultatet bliver vellykket eller ej. Hvert eneste stykke raku-keramik bliver på denne måde unikt.

Se raku-skåle blive til

Raku-brændingen foregår udendørs, og da der er ild og røg forbundet med brændingen, måtte et sådant projekt aflyses i 2018 på grund af afbrændingsforbuddet.

Kunstnere og arrangører håber denne gang på, at sommeren bliver mere normal-dansk.
Der er således planlagt en demonstration af raku-teknikken på udstillingens sidste dag den 29. juni, hvor der vil foregå brænding af 15-20 uglaserede raku-skåle.

Kunstnerne er …

De deltagende kunstnere er: Ulla Thornberg, Anne Vejtorp, Vicki Kolby, Vibeke Frost Laursen, Lotte Birkholm Larsen og Britt Bläske Vestergaard.

Udstillingen er arrangeret af foreningen Kulturloftet.

sky

 

Skriv en kommentar