(Last Updated On: 21. august 2018)

Den danske verdenspresse var mødt talstærkt op for at følge opsætningen af verdensarvsinstrumentet. (Foto: Klaus Slavensky)

Boesdal: Folkene bag teaterkoncerten Klint2 præsenterede i sidste uge et fuldstændigt unikt instrument, som indgår i forestillingen med lyden af verdensarven.

Urklang, kalder billedhugger Bo Karberg og komponist Birgit Løkke deres klanginstrument.

Den danske verdenspresse

Det er et enestående instrument, og ikke underligt at den danske verdenspresse med tv-hold fra DR og TV Øst havde kørende kameraer for at forevige begivenheden.

Tolv wirer fra gulv til loft bærer 29 klintesten. Sirligt nummeret og forboret med huller, så stenene kommer til at hænge nøjagtigt hvor de skal, for at kunne give den rigtige lyd. 19 klokkerør markeret med de syv stamtoner a, h, c, d, e, f og g, vil sammen med et stort antal flinteflækkere fra stenalderen, fuldbringe geologiens rytmer og toner.

– Det bliver som en sky af klang, som tåge på en forårseng, forklarer Bo Karberg under opsætningen af værket.

Afstemt til historien

Det er billedhugger Bo Karberg (forrest), som sammen med Birgit Løkke har designet Urklang, som her afprøver skulpturinstrumentet. (Foto: Klaus Slavensky)

Komponisten Birgit Løkke afprøver dele af det særegne perkussionsinstrument. Det lyder som en a-mol skala.

– Det er nøje afstemt til klintens historie, fortæller Birgit Løkke, som uddyber:

– Jeg har set klintens lag som et partitur. Aftegningerne er omsat til rytmer, melodier og korklange. Værket følger de geologiske epoker og er opbygget i fire satser: Kridttiden, meteornedslaget, tertiærtiden og nedbrydningen, hvor naturkræfterne tager materiale tilbage. Nu bringer vi det frem igen, siger hun.

Nyopsat teaterkoncert

Skuespiller og dramatiker Lene Vestergård har både skrevet teksten til forestillingen, sat i scene og medvirker som skuespiller sammen med et 18-mand stor kor, som dirigeres af Charlotte Muus Mogensen.

Det er en nyopsætning af den Reumert-nominerede teaterkoncert om Verdensarven Stevns Klint.

600 kilo svævende sten

Tv-holdene pakker sammen. Det gør teaterfolkene ikke. Foran ligger flere timers arbejde for at få alt klar til de kun fire dage, hvor forestillingen opføres.

600 kilo sten skal hænge, svæve og underbygge et lydunivers, som aldrig er hørt før.

Urklang er samtidig en organisk skulptur, der forbinder os med en fortid, som man kun kan sanse fuldt ud gennem samspillet af kunst, kultur og musik.
sky

Stevns samlet i fire dage

Det kan man opleve til Klintedage i Boesdal fra 23.-26. august:

  • Stevnsuniverset har åbent alle dage fra kl. 14.00-19.30, og der er gratis adgang for alle.
  • Biblioteket står klar med gratis aktiviteter fra kl. 14.00-19.30.
  • Kom gratis ind og oplev det flotte musikinstrument kl. 15.00 alle dage.
  • Guidede ture foregår alle dage kl. 14.00 og kl. 16.00. Det koster 40kr. pr. voksen og 20kr. pr. barn (6-17 år), børn under 6 år er gratis. Der kan betales med kontanter eller MobilePay.
  • Prøvedykning hos DykkerGitte fredag kl. 16.30. Normalpris 799kr. – særpris 500kr. Alle fra 12 år kan deltage.
  • Pop-up restauranten har åbent fra kl. 12.00. Der serveres frokost kl. 12.00, og aftenmenuen serveres kl. 17.30 og igen kl. 19.30. Bestilling af bord kan ske online (se link i eventen på Facebook: Klintedage) eller bestil senest kl. 10.00 samme dag hos ét af spisestederne.
  • Bestilling af picnickurv skal bestilles senest 2 dage før online via samme link som ovenstående.
  • Selve teaterkoncerten kan opleves i Pyramiden hver aften kl. 20.00. Billetter kan købes via place2book.com – premiereaftenen er udsolgt.

 

Skriv en kommentar