(Last Updated On: 29. april 2019)

Arne Würgler på passende rød baggrund synger for på Enhedslistens 1. maj møde. Würgler har også en fortid som fagforeningsformand for musikere, som han skaffede gode Koda-aftaler. (Pressefoto)

Røde faner: Arbejdernes Internationale Kampdag har været afholdt i Danmark siden 1890.

Og ifølge arkivleder Erik Mouritzen fra Stevns Lokalhistoriske Arkiv skal vi tilbage før 1921 for at finde det første 1. maj møde på Stevns.

Første 1. maj

Arkivlederen har i en avis fra 1921 fundet et referat fra et 1- maj-arrangement, hvor der omtales „som de foregående år”, hvilket antyder at vi skal tilbage i 1910-erne med 1. maj tradition på Stevns.

Men nemt har det ikke været, idet godsejer og minister Erik Scavenius sad tungt lokalområdet. Det forhindrede dog ikke datidens socialdemokrater i at afholde 1. maj møde på Nytorv i Store Heddinge i 1921, med brandtaler mod den siddende venstreborgmester og bankdirektør Jens Peter Jensen-Stevns, marcherer gennem byen med fagforeningsfaner og ende i Munkevænget for efterfølgende at holde bal i anlæggets pavillon.

Morgenfriske talere

I 2019 afholdes to 1. maj møder på Stevns.

Socialdemokraterne og SF lægger allerede ud kl. 7 i Mødestedets lokaler i Bredgade 1 i Hårlev, og Enhedslisten på Stevns og Faxe er gået sammen om morgenmøde kl. 8 i Snurretoppen i Algade 32 i Store Heddinge.

Socialdemokratiet og SF

Der er hele fire talere på Socialdemokratiets og SF’s møde, og det er foruden folketingskandidat Tanja Larsson (S), Michael Graakjær fra SF, viceborgmester Steen S. Hansen og forbundsformand Frederik Vad fra DSU.(S)

– Der er selvfølgelig morgenbord, siger Morten Kasper, som er formand for Socialdemokratiet på Stevns.

– Vi har i år inviteret SF og Enhedslisten. Det er gjort for at styrke den Røde tråd politisk i kommunen. Vi kommer nok til at arbejde en del sammen landspolitisk. SF kommer og deltager. Enhedslisten havde selv et arrangement, og har derfor meldt fra. Ja, og så vil der være flotte faner, fortæller Morten Kasper.

Arrangementer varer fra kl. 7-10, så hvis ikke man har taget dagen fri til arbejdersange, så kan man lettere forsinket nå til jobbet, når den røde fane har smældet.

Enhedslisten og Würgler

Enhedslisten starter kl. 8 med morgenkaffe og sang.

Det er selveste „Røde Wilfred”, alias Arne Würgler, som kommer og synger for iblandt taler af medlem af kommunalbestyrelsen på Stevns, Sejer Folke, som også er Enhedslistens folketingskandidat, og så en politiker som allerede sidder på Borgen, nemlig arbejdsmiljøordfører Christian Juhl, mf.

Er det ikke nok med morgenkaffe, så serveres der „musik, kaffe, pølser”, røde må man formode, senere på dagen i Faxe Ladeplads.

Det sker kl. 15 ved Flagstangen på Øster Søvej, hvor Sejer Folke holder en ’ny’ tale, må man formode, og EU-kandidat for Folkebevægelsen Susanna Dyre-Greemsite siger også nogle ord.

Talerne bistås af Trine og Morten, som leverer musikken.

sky

 

Skriv en kommentar