(Last Updated On: 12. marts 2018)

Lyderslev: Foreningen Sydstevns Gymnastik- og Idrætsforening blev den 15. marts 1868 stiftet som skytteforening, dengang under navnet: 7. kreds Stevns herreds skytteforening, med auditør W. Lipke som formand. Senere skifter foreningen navn til Sydstevns Gymnastik- og Idrætsforening.

Det har været 150 år med op- og nedture, skiftende aktiviteter, flotte resultater med medaljer og pokaler, et nedbrændt klubhus og understøttende arrangementer i form af blandt andet de stadig populære bankospil i Stevnshallen, der blev introduceret i 1983, og truckerstævnet, som trak tusindvis af mennesker til Lyderslev i de 33 år, stævnet blev afviklet. Med et enkelt års pause – det var i 2011 – har der siden 1985 været afholdt Truckerstævne og Kræmmermarked ved Sydstevns G&I’s klubhus. Det sidste blev afviklet i 2016.

Bold, gymnastik og dans

Som skytteforening var de første år med fokus på skydning og eksercits, men i 1880, hvor lærer og folketingsmand Anton Jensen fra Lund blev formand, kom herregymnastikken til; og godt 15 år senere kom også kvinderne med. Der var flere dygtige hold, som vandt amtsmesterskaber med hjem til det sydlige Stevns.

Fodboldhold fra Sydstevns anno 1917: Holger Madsen, Holger Jensen, Harald Brusgaard, Lars Poulsen, Erling Søgaard, Frede Lindersgaard, Harald Rasmussen, Aksel Raahstige Nielsen, Aksel Brusgaard, Karl Pedersen og Harald Lindersgaard.

Udendørs boldspil kom også til i begyndelsen af 1900-tallet, og under skiftende foreningsnavne blev dannet flere stærke hold, endda med landsholdsspilleren August Lindgren på banen. Omkring 1918 bliver det til Sydstevns Boldklub under foreningen.

Senere blev der udbudt svømmeundervisning, og en badebro ved Lund Havn blev bygget. Folkedans kom på programmet, og også håndbold blev en del af foreningens aktiviteter. Særligt damehåndboldholdene viste talent og vandt både Amts-, Sjællands- og Landsmesterskaber.

I 1950 blev for første gang tilbudt moderne dans ved underviser Menna Olsen. Det var også året, hvor et medlemsblad for første gang blev udgivet, og samme år afholdtes idrætslejr for hele amtet på boldbanen – med den siddende formand Valdemar Olsgård som primus motor.

Ved en generalforsamling i juni 1968 vedtages at lægge Lyderslev Badmintonklub, Havnelev Gymnastikforening og Sydstevns sammen til én forening.

Ovenfor er blot et lille udpluk, af de adskillige milepæle og begivenheder, som er fundet sted i den nu 150 år gamle forening.

Op- og nedgang

De forskellige sportsgrene har igennem klubbens leveår haft skiftende storhedstider. I 1970’erne svandt tilslutningen til gymnastikken, mens både håndbold og badminton oplevede opsving. Volleyball kom til foreningen i 1981, og ret hurtigt markerede holdene sig med både amtsmesterskaber og landsmesterskaber. Tennis har også været på programmet.

Vinderholdet ved DGI’s afsluttende stævne 1993, Sydstevns G&I Mix Motion: Martin Haack, Christian Hansen, Tim Olsen, Susanne Jensen, Marianne Jensen, Winnie Schrøder, Søren Pedersen, Eske Vangsgaard.

–  I 1950’erne havde vi en stor håndboldafdeling, i 1960’erne var foreningen stærkt repræsenteret med gymnastikhold og i 1970’erne havde vi omkring 15 fodboldhold. Nu er der et enkelt veteranhold tilbage, fortæller Leif Christensen fra bestyrelsen.

I dag er den største underafdeling i foreningen uden modstykke Sydstevns Badminton, som tæller flere dygtige ungdomsspillere, der sidste år vandt to danske mesterskaber hjem til klubben. Udover badminton tæller aktiviteterne også et veteranfodboldhold, petanque, kroket, volley og billard. Krocketafdelingen viser også gode takter med to mestre i klubben.

I klubhuset på Nørrehusvej 4 er et fitnesscenter med døgnåbent.

God støtte fra vennerne

I 1956 blev støtteforeningen Sydstevns Venner oprettet, og her har man siden ydet god støtte til foreningen – fra indkøb af kridtemaskine og trøjer til køb af foderstoflageret i Lyderslev for at indrette klubhus.

Klubhuset blev indviet i 1979, men brændte desværre ned den 10. april 1995, og mange minder gik tabt. Ved fælles hjælp og stor indsats lykkedes det vennerne at genrejse klubhuset til indvielse i marts 1996.

Sydstevns Venner blev dog opløst i 2011, men det lykkedes foreningen at beholde deres klubhus som et samlingspunkt for klubbens aktiviteter og sociale liv.

Svære kår

Medlemstallet har i perioder været oppe på mellem 600 og 700 medlemmer; idag tæller foreningen 204 medlemmer. Foreningens ældste medlem er for øvrigt 91 år og har været medlem i 85 år. Hun dukker troligt op hver mandag til banko.

Men det er svært at få såvel nye medlemmer som frivillige.

Fra venstre er det Leif Christensen, Vagn Buck og Bernhard Pedersen foran klubhuset i Lyderslev. (Foto: Rikke Michael Hansen)

– Det er ikke let at drive en forening i dag. Tiden er en anden, hvor de unge mennesker går mange timer i skole og har andre interesser. På frivilligsiden er det hellere ikke blevet nemmere at finde folk, fortæller bestyrelsesmedlem Vagn Buck.

– Som regel er det manglende tid og at familielivet skal hænge sammen, der bliver brugt som forklaring. Men vi andre har også altid haft et arbejde og en familie. Alligevel har vi været med, fortsætter Leif Christensen, der er sekretær i foreningen.

– Og så er det blevet meget mere besværligt at drive en foreningen. Der skal skrives mange flere ansøgninger, og tilskuddene er blevet mindre, forklarer foreningens kasserer, Bernhard Pedersen.

Åbent klubhus 17. marts

Vagn Buck, Leif Christensen og Bernhard Pedersen begyndte alle på bestyrelsesarbejdet i Sydstevns G&I i en alder af 18 år. Sammenlagt kan de således snart fejre 150 års jubilæum med bestyrelsesarbejde. De har alle lagt rigtig, rigtig mange timer i foreningen, og hvis nogen er indbegrebet af »Tordenskjolds Soldater«, må det være disse tre herrer.

– Men vi overlader glædeligt pladsen til nogle andre, slutter Bernhard Pedersen.

Alle tre håber de, at foreningen vil bestå i mange år endnu og være et fortsat samlingspunkt i lokalområdet.

Jubilæet fejres i klubhuset i Lyderslev lørdag den 17. marts fra kl. 11 til 14. Der vil være lidt godt til ganen og alle er velkomne.
rmh

Kilder: Jubilæumsskrift “Sydstevns G. & I. 125 år” samt oversigt over de seneste 25 år, forfattet af Vagn Buck.

 

Skriv en kommentar