(Last Updated On: 1. marts 2019)

Det blev 5 A fra Store Heddinge Skole, som vandt den samlede konkurrence og æren i årets Naturfagsmaraton på Stevns. (Foto: Christina Ringholm)

Store Heddinge: Skoleelever fra 5. og 6. klasserne på Hotherskolen og Store Heddinge Skole dystede den 27. februar om at vinde en naturfagsmaraton.

Bæredygtig udvikling

Eleverne blev stillet en række opgaver: Hvordan bygger man et minirenseanlæg til en liter snavset vand? Kan rotter fanges med smarte opfindelser? Og hvordan undgår vi bløde og overmodne bananer, når de skal fragtes hele vejen fra Indien til Danmark?

– Vi har arbejdet med alle opgaverne i en hel skoleuge, fortæller naturfagskoordinator i Stevns Kommune, Louise Dyrholm-Pilegaard, om forløbet, hvor eleverne arbejdede som opfindere og ingeniører.

Udfordringer i Grønby

Eleverne skulle arbejde med at løse nogle af de spændende udfordringer der er, når man bor i en by.

Det gjorde de med udgangspunkt i den fiktive by “Grønby”, som på mange måder ligner flere stevnspolitikeres drømmeby. Der flytter hele tiden flere mennesker til byen. Samtidig ønsker beboerne at passe godt på byens natur og på de ressourcer, der er til rådighed. Med udgangspunkt heri skal eleverne udtænke kreative og smarte løsninger til de udfordringer, tilflytningen giver.

Musik og sodavandsflasker

Som afslutning på det ugelange forløb mødtes skoleklasserne på Store Heddinge Skole for at konkurrere om de bedste opgaveløsninger, vise deres opfindelser frem og lade sig inspirere af andre elevers løsninger på samme opgave.

– Vi har arbejdet med lyd i byen, fortæller Tobias Konstantinovitsch, som sammen med klassekammeraten Patrick Schultz fra 6 B har fremstillet en slags hængende xylofon af flasker.

– Opgaven var, at vi skulle finde nogle bestemte lyde i en by, og så efterligne dem, forklarer Patrick.

Drengene når lige at fortælle, at de selv tømte sodavandsflaskerne før de tomme flasker blev til musik.

Bananer og madsplid

En anden opgave var at konstruere en transportkasse til bananer, hvori temperaturen kun må stige så lidt som muligt, hvilket er virkeligheden for mange producenter.

– Vi har arbejdet med nedkøling af madvarer, der begrænser madspild, lyder det fra Katrine Højklint, der sammen med fire klassekammerater i 5 B med et projekt, som understøtter en bæredygtig udvikling.

– Vi havde en banan liggende på en radiator i en uge, og kunne følge hvordan sukkeret i frugten blev til en sød banan, selv om den måske ser ulækker ud, tilføjer Theresa Grønbæk.
Menu i Store Heddinge havde doneret frugt til alle deltagerne, heriblandt bananer.

Og vinderen er …

Alle opgaverne var designet således at eleverne selv kunne løse dem med støtte fra læreren og ved hjælp af diverse materialer.

25.000 elever deltog i naturfagsmaratonen i hele landet, som afholdes for 16. gang af Naturvidenskabernes Hus.

Det blev 5 A fra Store Heddinge skole, der vandt den samlede konkurrence og æren i årets Naturfagsmaraton.

Louise Dyrholm-Pilegaard oplyser, at Stevns Kommune har sagt ja til, at Naturfagsmaraton kan afholdes igen de kommende år.

sky

Skriv en kommentar