(Last Updated On: 29. oktober 2018)

Ungdomsrådet foran en lille rest af Berlinmuren, der var cirka 43 kilometer lang og 3,6 meter høj og delte Østtyskland og Vesttyskland fra 1961 til 1989, hvorefter byen genforenet. (Foto: John Brok-Jørgensen)

Stevns/Berlin: Ungdomsrådet har i efterårsferien været på studietur i den tyske hovedstad.

For at give de unge mulighed for at spejle sig selv, uddannelsessystem og uddannelsesvilkår for unge, var i turplanen oprindeligt indlagt et besøg på en international skole.

– Besøget glippede dog i sidste øjeblik. Til gengæld fik turen en optakt, som gav anledning til en del refleksion. Søndagen inden afrejse samledes i Danmark tusindvis til fællessang og minde om Kim Larsen – og ved ankomst i Berlin havde op mod 150.000 været samlet til demonstration mod racisme, fortæller SSP-konsulent John Brok-Jørgensen fra Ungdomsskolen i Stevns Kommune.

KZ-lejr, holocaust og murrester

Historie og demokrati var omdrejningspunktet for turen, og de unge besøgte historiske steder og seværdigheder i og nær den tyske hovedstad.

Lidt nord for Berlin ligger kz-lejren Sachenhausen. Lejren blev efter krigen ledet af Sovjetunionen, der fra 1945 til 1950 brugte den som fangelejr for nazistiske krigsforbrydere.

– Museumsdelen var uheldigvis lukket, men gruppen var absolut stærkt påvirket af besøget på dette dystre sted, fortæller John Brok-Jørgensen.

I Berlin – og med god hjælp fra de populær hop-on, hop-off busser – var ungdomsrådet rundt for at se flere af byens historiske steder og seværdigheder, heriblandt:
Holocaustmindet og museet, som underbyggede de rædsler, der blev begået af nazisterne under krigen.

Mauer-museet ved Check Point Charlie, hvor murrester stadig kunne ses, og hvor nogle af de mange desperate flugtforsøg var illustreret.

En tur med Europas hurtigste elevator – 90 meter på 8 sekunder op i panoramatårnet ved siden af Brandenburger Tor. Heroppe kan man se det ’ar’, som muren har skabt gennem engang delte byen.

Bevar natbussen

Vel ankommet til hverdagen herhjemme skal rådet igen i arbejdstøjet.

Regions Sjællands forslag om at spare natbusserne væk, vil rådet på det kraftigste fraråde.

Ungdomsrådet består af unge fra næsten alle skoler i Stevns kommune samt elever fra ungdomsuddannelserne.

Møderne holdes i en af Ungecaféerne, og ungdomsskolen står for både transport og sekretærhjælp.
rmh

Skriv en kommentar