(Last Updated On: 25. januar 2022)

Stort tillykke til ’Anytime Smykke- og Brillehuset’, som den 1. februar kan fejre 60 års forretningsjubilæum.

Fra venstre ses Camilla, Connie, Stine, Tina og Betina. (Fotomontage: Anders Grann)

Store Heddinge: Langt størstedelen af årene har ’Anytime Smykke- og Brillehuset’ haft adresse på Nytorv 3, hvor de skiftende udstillinger har glimtet om kap med solens genskær i vinduesruderne.

Her har den velassorterede butik gennem alle årene haft et stort udvalg i ure og briller samt guld- og sølvsmykker; og altid med et godt blik for skiftende mode og tendenser. Måske kan nogle huske dengang, hvor forretningen lagde gulv- og hyldeplads til både standure og pokaler; også ferskvandsperler var i en længere periode en stor del af sortimentet.

Der gennemføres endvidere synsprøver i et dertil indrettet rum, smykkereparationer og reparation eller udskiftning af batteri, når armbåndsuret er gået i stå. Nyeste tilføjelse til butikken – som er kommet til under perioden med corona – er indretningen af et separat smykkeværksted i en del af butikkens baglokale. Smykkeværkstedet lå tidligere ude af huset.

På tirsdag den 1. februar kan forretningen fejre sit 60. jubilæum.

Værksted i spisestuen

Urmager Henry Poulsen åbnede sin første ur- og optikforretning hjemme på privatadressen: et hus beliggende på Hornemannsvej 14, hvor der i spisestuen blev indrettet både forretning og værksted. Herfra udførte han ’alle reparationer samt salg af ure og optik af enhver art’, som der stod i åbningsannoncen.

Første åbningsdag var den 1. februar 1962, men snart blev pladsen for trang, og Henry Poulsen flyttede butik og værksted ud af dagligstuen og tættere på byens centrum til Østergade 2 ’vis-a-vis’ politikontoret.

Ti år senere blev der behov for yderligere plads, og ’Henry Poulsen’, som butikken på daværende tidspunkt havde skiftet navn til, holdt tirsdag den 25. april 1972 åbningsreception på Nytorv 3.

Yderligere ti år skulle gå, inden butikken blev generationsskiftet til sønnen Jan Poulsen, som forinden havde stået i lære hos sin far og uddannet sig videre i Schweiz. Virksomheden skiftede i den anledning navn til Henry & Jan Poulsen I/S.

Gennem tiden er afholdt særdeles velbesøgte kundearrangementer og konkurrencer.
I 2003 kom frisør Tage Frandsen på besøg i forretningen, hvor han i fem timer gav gode råd og vejledning til kunderne. Året efter kom stylist Dennis Knudsen, som ses på dette foto sammen med Mette Kristiansen, som havde vundet en fuld make-up.
Og blærerøv Mads Christensen har inviteret til mandeaften og talte om personlig udstråling, som det rigtige valg af briller og ur kan understøtte. (Privatfoto)

Sagkyndig bistand

Ved forretningens 20 års jubilæum stod fem mennesker bag skranken: Henry og Jan, hustruerne Anny og Ruth samt uddannet i butikken Pia Pedersen – og som jubilæumsartiklen dengang beskrev det:

’Disse fem mennesker ved alt om ure, briller og guldvarer, så man kan altid regne med sagkyndig bistand, når man går ind i den jubilerende forretning på Nytorv i Store Heddinge’.

Sætningen kan fint genbruges til nærværende 60 års jubilæumsartikel. For også i dag bliver man mødt af fem kompetente og dedikerede personer, når man træder ind i Anytime Smykke- og Brillehuset på Nytorv 3.

Dels er der forretningens to indehavere: optiker Tina Poulsen (som for øvrigt er svigerdatter til tidligere ejer Jan Poulsen) og urmager Connie Kristholm. Desuden er der tre ansatte: guldsmed Stine Andersen, urmager Camilla Christensen og salgsassistent Betina Gülstorff ; sidstnævnte er dog lige nu på barsel.

De to indehavere af Anytime Smykke- og Brillehuset, som de så ud i midt 90’erne. Dengang var de ansatte og kollegaer. (Privatfoto)

Tina og Connie er uddannet andre steder men var begge ansat på Nytorv, da de den 1. januar 2019 i et partnerskab overtog forretningen. Urmageren og optikeren har de seneste 12 år ført butikken videre med stilsikker hånd og løbende udvikling.

– Der er ikke den store forskel på, om man er ansat eller ejer, vi deles jo om alle de opgaver, der nu engang er, lyder det fra Tina, som forud for jubilæumsinterviewet var godt i gang med støvsugningen af gulvtæpperne i butikken.

Både hun og Connie trives med at drive forretning i en mindre købstad som Store Heddinge.

– Her er hyggeligt, for vi kender hinanden, siger Connie og hentyder til de mange loyale kunder, som gennem årene og i livets forskellige anledninger har handlet i forretningen.

Nethandel og leverandørkrav

Udover coronaen, som undervejs har givet forskelligartede udfordringer – både hvad angår perioderne med delvis nedlukning og lige nu leveringsvanskeligheder af især smykker – er primært den voksende nethandel en faktor, der påvirker en fysisk butik som Anytime Smykke- og Brillehuset.

– Vi kan ikke altid tilbyde de samme priser, som kunderne har set på nettet – og måden at indkøbe varer til butikken på har også ændret sig, forklarer Connie.

I dag stiller mange af leverandørerne nemlig krav til, hvad og hvor meget den enkelte butik skal indkøbe.

– De har nogle helt faste pakker, som vi skal købe, men for en butik som vores, kan det være nogle helt andre varer, der sælger, end dem vi må få, og det gør det svært at have det rigtige sortiment, fortsætter Tina.

De ændrede indkøbsbetingelser har bl.a. betydet, at man ikke længere kan købe Georg Jensens smykker i butikken. Også koncepter som Troldekugler og vedhæng fra Pandora kan det være svært at have fuldt sortiment på.

– Men den tid, som vi er i lige nu, hvor der har været lange perioder med nedlukning af butikkerne og tomme gader, der oplever vi, at det især hos de unge mennesker har fået tankerne i gang, for tænk hvis byen lukker, lyder det fra Connie.

Flere 100 batteriskift om måneden

Hvad angår brilledelen har Tina, som butikkens eneste optiker, stor fordel af at være en del af den frivillige optikerkæde Opto Optikteam, der bl.a. arrangerer kurser og messer, så hun altid kan holde sig opdateret på den nyeste viden.

Og hvad så med ure, nu hvor mange har mobiltelefoner med tidsangivelse og funktioner som stopur og vækkeur, tænker nogle måske?

– I dag bruger mange af de unge uret som et smykke, oplyser Connie, der videre kan fortælle, at der dagligt er en del, som kommer for at få skiftet batteri i deres ure.

– I sommers lavede vi en lille statistik på ét af vores batterier. Vi har æsker med de forskellige batterier, som vi løbende fylder op, efterhånden som de bliver tomme. Den 21. juni lagde vi 60 batterier i æsken, den 12. juli kom der 50 nye i og den 29. juli lagde vi igen 50 batterier i æsken, opremser Connie.

Med lidt hurtig hovedregning blev der således brugt 110 batterier på godt én måned og én uge.

– Og det var bare én type batteri, der er omkring 10-15 forskellige slags batterier, og fem af dem bruger vi ret ofte, forklarer Tina.

Så der bliver til overraskende mange batteriskift.

Mindre overraskende er det måske nok, at grundet coronaen, der jo fortsat en del af hverdagen, så er der ikke lagt op til stor festivitas i anledning af forretningsjubilæet. Dog vil der på dagen blive serveret lidt sødt sammen med et glas boblevand til kunderne. Og festen starter allerede fredag den 28. januar med hele 60 procent rabat på udvalgte varer i butikken.

Skriv en kommentar