(Last Updated On: 26. oktober 2021)

Skolemad: Kan man få børn til at elske kål? Og kan kål blive en middagsfavorit i børnefamilierne? Det undersøger mere end 150.000 danske skoleelever, når de sammen med GoCook fra Coop eksperimenterer med den sunde og klimavenlige kål på landets skoler her i efteråret.

Micki Cheng er ambassadør for kålaktiviteten, og er med til at inspirere skoleeleverne til spændende retter med kål. Uden løftede pegefingre. (PR-foto Coop)

Imageproblem hos børn

35 skoleklasser i Stevns deltager, når GoCook Smagekassen lander på 4 ud af 5 grund- og specialskoler efter efterårsferien i landets største madaktivitet på skolerne. Her skal børnene udforske kålens verden bevæbnet med pander og kokkekniv. Det store spørgsmål er; Smager kål godt?

– Spidskål og grønkål er blevet populær hos mange voksne, men kål har lidt af et imageproblem. hos børnene. Her kender de unge kålen som en bitter og til tider smattet sag, der lugter. Og det er ærgerligt. For kål kan smage fantastisk, det er super sundt, og så er det en af de mest klimavenlige fødevarer, vi har, siger Bente Svane Nielsen, der er projektchef for GoCook.

Smagen er vigtigst

GoCook er Coops madprogram for børn og unge og blandt andet en del af Coops klimainitiativ, og smagekassen er GoCooks største projekt.

Her kan skoleklasser over hele landet hvert år bestille en kasse fyldt med råvarer og undervisningsmaterialer.

I år er der mere end 6.800 klasser tilmeldt, og i Stevns er det blandt andre SuperBrugsen i Store Heddinge og Dagli’Brugsen i Strøby, der står for at uddele de mange smagekasser.

Selvom det er godt for både krop og klima at spise kål, så er det hovedsageligt smag og tilberedning, der er i fokus og eleverne skal lære at tilberede kål på mange forskellige måder.

De vil lære, hvordan man kan nedtone den bitre kålsmag ved fx at lynstege grønkål og asparges-broccoli i en asiatisk bami goreng eller bage blomkål i en græsk-inspireret peinirli, der er en slags fyldte pizzabåde.

– Mad skal smage godt. Vi vil gerne pirre de unges nysgerrighed og vise dem, hvor lækkert man kan tilberede kål, så de får lyst til selv at tilberede og spise mere kål derhjemme. For os giver det mere mening at give børnene glæden ved at lave mad og udforske smage end blot at fortælle dem, at kål er sundt og klimavenligt, siger Bente Svane Nielsen.

10 klasser på Stevns

Gorm Wisweh og Micki Cheng er ambassadører for GoCook og har været foran kameraet til de mange film til undervisningsmaterialet. Micki er også kendt fra TV 2-programmet “Vild med dans”.

– Jeg har gennem min berøring med den asiatiske madkultur været vant til masser af retter med kål som fx forårsruller. Så jeg synes det er spændende, at børn kan udforske kål med inspiration fra hele verden, siger Micki Cheng. Og Gorm fortsætter: ”Ja, og det vigtige er, at det sker uden løftede pegefingre. Børnene bestemmer 100 pct selv”.

GoCook Smagekassen afvikles for 15. år i træk. Eleverne går i køkkenet i ugerne 43, 44, 45.

Store Heddinge skole deltager med 10 klasser, Hotherskolen deltager med 9 klasser, og Strøbyskolen deltager med 8 klasser.

Christian Nielsen fra Dagli’Brugsen i Strøby fortæller, at butikken skal levere til et par af skolerne, hvilket de også har gjort til tidligere GoCook-events.

– Vi har ikke fået information om det nøjagtige antal og indhold endnu, men sidst levrede vi omkring 20 kasser, så det bliver nok det samme, siger han.
sky

Skriv en kommentar