(Last Updated On: 26. januar 2018)

For nylig flyttede vi fra Tølløse i Holbæk kommune til Frøslev på Stevns. Altså fra én fattig landkommune til en anden. Så kan man nok forvente nogenlunde samme serviceniveau, men tro om igen. Der er store forskelle, på godt og ondt.

Stevns vinder klart over Holbæk i støtten til lokalsamfundene. Det er vores indtryk, at Stevns er stolt af de mange små byer, der med hver sit særpræg gør Stevns til en spændende og mangfoldig kommune. De gamle forsamlingshuse lever. Vi er simpelthen blæst bagover efter at have oplevet fællesspisning, fællessang og spillemandslevende stevnske traditioner i fuldt flor i Frøslev forsamlingshus. Tak til Stevns kommune for at hjælpe med kontakt til forsamlingshuset.

Holbæk derimod satser mest på at udvikle selve Holbæk by på bekostning af oplandet. Alligevel har Tølløse, der kan minde om Hårlev, i dag et blomstrende kulturliv takket være foreningen Tølløse Fællesskab, men kun fordi de lokale selv gik i gang. Først da initiativet viste sig levedygtigt og selv havde rejst en del midler, trådte kommunen til med økonomisk støtte, så Tølløse kunne få et kultur- og forsamlingshus.

Kommunens støtte til iværksætteri ser ud til at være god her på Stevns. Små og større virksomheder fanger øjet overalt. De selvstændige erhvervsfolk, vi møder, taler varmt om Stevns Erhvervsråd, hvor lokale entreprenører mødes og deler viden. Så varmt, at vi får lyst til at bidrage.

Levende lokalsamfund, verdensnaturarv og smuk natur tiltrækker sådan nogle starutter som os. Kald os bare økoflippere eller miljønørder, det er helt okay. Det vigtige for Stevns er, at vi medbringer gode skattekroner, virkelyst og ideer. Vi vil bo her, fordi vi vil noget andet end at barrikadere os med fladskærme bag ligusterhækken.

Derfor er det trist at se, at Stevns har ondt i miljøet i flere sammenhænge. Tag nu affaldshåndtering. I Holbæk kommune har alle husstande tre todelte affaldsbeholdere. Med stor iver sorterede vi alt i plast, papir, metal, glas, komposterbart og rest. Der går sport i stort set intet at have til rest. Stolt og glad bliver man jo, når renovationsmedarbejderen (skraldemanden) roser vores gode sorteringskompetencer. Den glæde er nu taget fra os. Det er flovt og gør næsten fysisk ondt at være tvunget til at rode det hele sammen, lige bortset fra papir, og vide at udmærkede materialer ikke bliver genanvendt.

Sikke et spild. Helt ærligt Stevns, det er en ommer! EU har for nylig aftalt at i 2025 skal 55% af alt husholdningsaffald genanvendes og i 2035 er målet at højst 10% husholdningsaffald deponeres.

Hvordan vil Stevns kommune leve op til det?

Vi foreslår en inspirationstur til Holbæk, for I to kommuner har så meget, I kan lære af hinanden.

Lisa og Claus Bjørnlund Strandmark
Frøslev Bygade 2
Store Heddinge

 

Skriv en kommentar