(Last Updated On: 15. februar 2019)

Gennem mange år Alex Kulle engageret sig i adskillige lokale foreninger. På lørdag fejres han i Strøby Forsamlingshus, hvor han har været medlem af bestyrelsen siden 1969, de sidste 35 år som formand

Flere lokale foreninger har gennem mange år nydt godt af Alex Kulles indsats. På lørdag fejres han med åbent hus i Strøby Forsamlingshus. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Strøby: Alex Kulle var i en lang periode kendt som ham, der boede to steder: nemlig derhjemme og i forsamlingshuset.

– I al den tid jeg gik på arbejde, havde jeg altid nøglen til forsamlingshuset i lommen. For så kunne jeg lige køre ind forbi på vej hjem fra arbejde for at se, om der var noget, der skulle gøres, husker Alex Kulle, der har siddet i Strøby Forsamlingshus’ bestyrelse i 50 år, de seneste 35 år på formandsposten.

– Heldigvis har jeg en tolerant kone, tilføjer den 82-årige formand og smiler.

Og heldigvis bor de kun nogle få hundrede meter fra forsamlingshuset, nemlig lige rundt om hjørnet på Strandvejen, hvor ægteparret tilbage i 1960’erne byggede eget hus på en nyudstykket parcelhusgrund.

Også sport og lokalhistorie

Som husejer blev det muligt for Alex Kulle at søge om medlemsskab i Strøby Forsamlingshus, for kun fastboende husejere kunne blive medlemmer. Han blev optaget som medlem.

– Og samtidig blev jeg medlem af bestyrelsen, for de stod og manglede, forklarer jubilaren, som egentlig ikke selv synes, at han har budt sig til, når det kommer til bestyrelsesarbejdet.

Men valgt ind er han blevet, ikke bare i forsamlingshusets bestyrelse, men også i andre foreningsbestyrelser, og lokalt er Alex Kulle da også kendt for sit engagement i blandt andet støtteforeningen for Vallø Lokalhistorisk Arkiv og som bestyrelsesmedlem i Strøby Skytteforening, hvor han også har siddet i henved 50 år.

Den aktive foreningsmand var endvidere med til at stifte idrætsklubben AIK, hvor han sad med i bestyrelsen i en del år.

Indtil nytår var han desuden aktiv i bestyrelsen i Landsforeningen for Danske Forsamlingshuse.

Er med fra start til slut

Det kræver både engagement og tid at være frivillig i en forening, og begge dele har Alex Kulle investeret masser af gennem årene.

– Men det er svært at skaffe frivillige og nye bestyrelsesmedlemmer. Folk har ikke tid, siger jubilaren, og fortsætter:

– Der er mange, som gerne vil deltage, men det er altid de samme få, som er med fra start tidlig om morgenen til det slutter sent om aftenen. De fleste andre kommer dryssende ind i mellem.

Alex Kulle er en af dem, der har været og stadig er med hele vejen; og han fortsætter gerne på formandsposten lidt endnu, hvis ingen andre vil tage over.

Lukningstruet

Strøby Forsamlingshus, der er fra 1885, bliver dagligt brugt af de lokale foreninger og idrætsklubber. I hverdagene bliver der spillet badminton, bordtennis og lavet gymnastik. Der bliver også afholdt foredrag og spillet amatørteater. Fire til fem gange om året er der fællesspisning, og de 140 spisebilletter er som oftest udsolgt.
Weekenderne er forbeholdt private, som typisk lejer huset til familiefester.

Alex Kulle husker dog dengang, hvor det så sort ud for forsamlingshusets fremtid.

– Det var tilbage i 1970’erne. Huset blev ikke brugt nok, vi var tæt på at lukke og måtte indkalde til ekstraordinær generalforsamling. Men vi fik et rentefrit lån af kommunen, som vi brugte til at renovere køkkenet med, fortæller bestyrelsesformanden.

Siden har huset gennemgået en løbende modernisering, og i dag bliver det drevet som en forretning, for det er ifølge formanden nødvendigt for at bevare forsamlingshusene.

– Der er mange forsamlingshuse, som er gået nedenom og hjem. Det skyldes ofte, at man ikke nænner at sætte prisen. Men det bliver man nødt til, for at få det til at løbe rundt, lyder rådet fra den erfarne formand.

Fejres med åbent hus

Alex Kulle er født og opvokset på Fejø. I sine unge dage fik han plads på forskellige sjællandske gårde. Efter soldatertiden på Bornholm og et år som FN-soldat i Gaza i 1958-59 fik Alex plads på Aulebjerggård på Varpelevvej, hvor han de næste tre år havde ansvaret for hønseriet. Han mødte i den periode sin kommende hustru, flyttede efter endt plads midlertidigt hjem hos svigerforældrene, og parret blev gift, byggede hus på Strandvejen og fik to sønner. I dag tæller familien desuden to børnebørn.

Resten af arbejdslivet foregik uden for kommunegrænsen, bl.a. på trådvarefabrikken i Taastrup og hos et entreprenørfirma i Ishøj. Sidste stop på arbejdsmarkedet var hos Litex i Vallensbæk. Da virksomheden flyttede til Norge, gik Alex Kulle på efterløn.

Men hans engagement i det frivillige foreningsliv er fortsat, og på lørdag den 23. februar bliver 50-års jubilæet i Strøby Forsamlingshus’ bestyrelse fejret med åbent hus fra kl. 13 til 17.

Det foregår naturligvis i forsamlingshuset på Strøby Bygade, et hus som har lagt vægge til mange festlige begivenheder; naturligvis også for jubilaren, som blandt andet har fejret både sølv- og guldbryllup i det gamle hus.
rmh

Skriv en kommentar