(Last Updated On: 23. maj 2022)
Alfred med sin lilla klud om halsen, så alle kan se, at han er en rigtig læsehund. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Stevns: Nogle børn har det svært med bogstaverne, og her kan en såkaldt læsehund være en god hjælp til at blive bedre til at læse.

Danmarks største læsehund

En sådan er 2½ årige Alfred fra Karise. Alfred er en stor, blød ’bamse’ med rare brune øjne og af racen engelsk Mastiff. Og så vejer han for øvrigt 87 kilo, hvilket gør Alfred til Danmarks største læsehund.

– Alfred er en doven hund og så er han et rigtig nussehoved. Det giver ro til barnet, fortæller Alfreds ejer og frivillig i Foreningen Læsehunde, Rehne Høst Altenburg, der netop har været til eksamen med Alfred på Gladsaxe Hovedbibliotek, hvor de fik certifikat på at være Læsehund.

Som Rehne forklarer, så kan en hund jo ikke læse, og derfor er der ikke så meget pres på, når barnet læser højt for hunden, som der kan være, når man f.eks. læser højt for de andre elever i klassen.

Det bliver mere en hyggelig time med en god ven, der hverken er dømmende eller stiller krav. Ved at læse for den uvidende, nysgerrige hund, vokser selvtilliden og læselysten hos barnet.

– Og fornemmer jeg, at barnet ikke er oplagt den dag, hvor vi er på besøg, så siger jeg bare ’Jeg synes Alfred er lidt træt i dag, skal vi ikke gå ud og lege lidt?’, forklarer Rehne.

Barn og hund i centrum

Derudover blander Rehne sig ikke, for det er barnet og hunden som er i centrum.

– Jeg har ikke rollen som hjælpelærer og jeg er heller ikke erstatning for barnets lærer, understreger Rehne.

Rehne og Alfred glæder sig til at hjælpe børn med læseudfordringer. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Det er foreningen Læsehunde, der står bag tilbuddet, som hjælper børn med ordblindhed og læsebesvær.

Et forløb strækker sig typisk over seks lektioner a 45 minutter, som enten kan foregå på skolen, på biblioteket eller andre institutioner.

– Vi kan f.eks. lave en aftale om, at den sidste gang kommer Alfred med i skole og barnet læser højt for klassekammeraterne. Det giver også en succesoplevelse, slutter Rehne.

Vil man gerne høre mere om et forløb, kan man kontakte Foreningen Læsehunde. Man er også velkommen til at kontakte Rehne Høst Altenburg på tlf. 41273453 eller e-mail remaalten@hotmail.com.

Fakta

  • En læsehund er en venlig og børneglad hund, der motiverer børn til at læse ved at lytte tålmodigt og interesseret til alverdens historier.
  • En læsehund hverken dømmer eller retter på barnet men tilbyder roen og nærværet, der skaber tryghed og tillid hos barnet.
  • En læsehund er med til at skabe en positiv og anderledes læseoplevelse og resultatet er øget læselyst og selvtillid.
  • Læsehunden og dens ejer arbejder frivilligt og tilbuddet er gratis for alle parter.

Kilde: Foreningen Læsehunde – laesehunde.dk

 

Skriv en kommentar