(Last Updated On: 16. april 2019)

De gode historier var ledsaget af et powerpointshow med billeder. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Hårlev: En ganske almindelig arbejdsdag i 1996 modtog kørelæreren i Klippinge, Søren Sørensen, et opkald, mens han var ude at køre med en af sine elever. Det var den nu tidligere kammerherre og hofchef, Mogens Christensen, der spurgte om Søren Sørensen mon havde mod på at blive chauffør for Kongehuset.

Kørelæreren reagerede med et: ’Jo, det kunne jeg måske godt’, og så var det en aftale. Samtalen blev afsluttet, og eleven spurgte sin kørelærer, hvad der var sket. Søren svarede: ’Jeg skal være chauffør for dronningen, hvortil hun uden betænkningstid svarede: ’Ja, og jeg er kongen af Sverige!’.

Men den var god nok, og siden har Søren Sørensen trofast og loyalt tjent det danske kongehus.

Falckredder, kørelærer og garder

Egentlig ville Søren Sørensen gerne være jockey og var i en periode ved Stutteri Scarlett i Lille Linde. Galopdrømmene blev dog lagt på hylden, og i stedet blev han ansat ved Falck, hvor han i sine unge år kørte som redder. På et tidspunkt slog han sig ned som kørelærer med egen køreskole i Klippinge. Værnepligten blev for øvrigt aftjent i Den Kongelige Livgarde, og i dag er Søren Sørensen formand for Stevns Garderforening.

Som chauffør for det Danske Kongehus i godt 20 år har han kørt for kongefamilien, for udenlandske kongehuse og andre statsoverhoveder ved store officielle lejligheder.

Han har gennem årene lagt ører til meget, men er naturligvis underlagt tavshedspligt;

– Vi hører meget i bilerne, men officielt hører vi ikke noget, fortalte han, da han var inviteret med til årets generalforsamling i Hårlev Borger- og Erhvervsforening (HBE) for her at dele ud af de mange gode historier og anekdoter fra sin tid som kongelig chauffør. Dem må han nemlig gerne dele, hvorfor Søren Sørensen gerne tager ud og holder foredrag.

Med dronningen på indkøb i storcenter

Denne aften måtte han dog korte sit vanlige foredrag væsentlig ned, idet generalforsamlingen trak ud. Det blev dog stadig en underholdende lille time med sjove historier fra nogle af hans mange oplevelser med kongefamilien.

Om at holde styr på titlerne, om de mange køretøjer, som kongehuset råder over, om sommer- og vinteruniformen, om hvordan den med højest rang, altid skal sidde i højre side af bilen, og endda oplevelser med de kongelige såsom dengang dronningen gerne ville en tur i Næstved Storcenter for at købe maling, eller dengang han fik lov at gå prinsgemalens nye sko til, hvordan prinsesse Benedikte foretrækker selv at sidde bag rattet, og om turen til Stevns med prinsesse Marie, der er protektor for UNESCO.

Sightseeing på Stevns

Her foran Traktorstedet Højeruplund, med Søren Sørensen ved kronebilen, som han gerne viser frem til nysgerrige. (Arkivfoto: Rikke Michael Hansen)

Prinsessen deltog i oktober 2014 i fejringen af Stevns Klints optagelse på UNESCO’s verdensarvsliste, og Søren Sørensen var chaufføren, som skulle bringe prinsessen sikkert ud og hjem i en kongeblå Audi A8.

Søren Sørensen hentede prinsessen på Amalienborg, og undervejs på turen ned mod klinten kunne han med sit store lokalkendskab fortælle om de forskellige områder, landskaber og bygninger, som prinsessen passerede forbi. På turen blev prinsessen også briefet om kalklaget, fiskeleret og den gamle kirke i Højerup, som styrtede i havet.

Turen mod klinten gik over Pramboden, gennem Strøby Egede, forbi kirken i Strøby og videre ad landevejen forbi Store Heddinge. I Lille Heddinge drejede den kongelige bil af mod Boesdal Kalkbrud, forbi Stevnsfortet videre mod Højerup med ankomst ved Højeruplund på slaget 14.00 som planlagt.

Igen præcist, var der afgang fra klinten klokken 15.30. Og selvom prinsessen skulle være retur på Amalienborg senest klokken 17.00, var der tid til mere sightseeing i det stevnske landskab på hjemturen, hvor de blandt andet passerede Stevns Fyr, Stevns Kridtbrud og Gjorslev Gods.

– På Gjorslev havde vi aftalt med godsejeren Tesdorpf, at vi kunne køre helt op til kostalden og vende. Vi havde en hyggelig tur på Stevns, og Prins Joachim har efter besøget fortalt mig, at prinsessen flere gange havde talt om Stevns, så han ville også gerne besøge stedet, sluttede Søren Sørensen sit foredrag.
rmh

Skriv en kommentar