(Last Updated On: 16. februar 2021)

Godt hjulpet på vej af corona-pandemien er antallet af indbrud på landsplan det laveste i mere end 40 år. I Stevns Kommune er antallet af indbrud fra 2019 til 2020 faldet med cirka 37 procent.

Stevns: Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af indbrud i private boliger det seneste år er raslet ned. Med et samlet indbrudstal på landsplan i 2020 på 17.430 indbrud, er det det laveste niveau siden 1977, hvor der blev registreret 17.111 indbrud.

I Stevns Kommune er antallet af indbrud registreret de seneste fem år, som følger: 91 i 2016, 80 i 2017, 151 i 2018, 104 i 2019 og 65 i 2020. Det er fald på cirka 37 procent fra 2019 til 2020.

– Det er en utrolig glædelig udvikling, for vi har ikke set så lave indbrudstal i mere end 40 år. Et indbrud er en rigtig ubehagelig oplevelse, og vi ved, at frygten for indbrud øger mange danskeres utryghed – især de der har været ramt af et indbrud, siger programchef for partnerskabet Bo trygt, Britt Wendelboe i en pressemeddelelse.

Bo trygt er et samarbejde bestående af TrygFonden, Realdania, Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.

Halvering på 10 år

I perioden 2009-2019 blev antallet af anmeldte indbrud i beboelser i Danmark halveret. Den meget positive udvikling skyldes bl.a., at danskerne er blevet mere opmærksomme på og aktive med indbrudsforebyggelse.

– Selvom vi nu ligger på det laveste antal indbrud siden 1970’erne, så er 17.430 indbrud stadig alt for mange. Hvis vi sammenligner os med vores nabolande Sverige og Tyskland, så lå vi før corona-pandemiens begyndelse på et niveau, der var cirka tre gange så højt som i de to lande, og da de tilsvarende har været ramt af COVID-19, er det min forventning, at de to lande, som vi bør kunne sammenligne os med, fortsat har et væsentligt mindre indbrudsproblem, end vi har i Danmark, oplyser Britt Wendelboe.

Vi skal nabohjælpe

Udviklingen er i det seneste år blevet hjulpet ekstra på vej af corona-situationen, der har tvunget mange til at arbejde hjemme og holde ferie tæt på hjemmet. Danskernes ændrede levemåde har gjort livet surt for indbrudstyvene. For forskningen viser, at indbrudstyve ikke ønsker at begå indbrud, når beboerne er hjemme, og de ønsker heller ikke at møde naboer eller forbipasserende.

– I forhold til at forebygge indbrud i vores hjem kan vi lære rigtig meget af corona-nedlukningen. Perioden har vist, at når vi er hjemme, og der er liv i vores boligkvarterer morgen, middag og aften, så bliver det meget lidt attraktivt at være indbrudstyv, siger Britt Wendelboe.

Bo trygt opfordrer til, at erfaringerne fra nedlukningen bruges:

– Når samfundet igen åbner rigtigt op, så skal vi fastholde den positive udvikling på indbrudsområdet. Det skal vi gøre ved at nabohjælpe – altså skabe et boligkvarter, hvor vi hilser på og hjælper hinanden, og så skal vi gøre det svært for tyven at se, når vi ikke er hjemme. Det kan vi for eksempel gøre ved at installere indendørs lys med en timer eller såkaldt ’smart lys’, så husets rum lyses op, selvom vi ikke er hjemme. Udendørs sensorstyret lys, der tænder automatisk, når der er bevægelse omkring boligen, er også en god ide, da det tiltrækker opmærksomhed og øger sandsynligheden for, at tyven bliver spottet, siger Laura Bjerre Munch, der er projektchef i den filantropiske forening Realdania og en del af Bo trygt.
rmh

Undgå indbrud

Bo trygt har i fællesskab med Rigspolitiet udviklet de 5 vigtigste råd mod indbrud:

  1. Vær en god nabohjælper
  2. Tænd lys ude, og trim hækken
  3. Gør det svært at bryde ind
  4. Brug sikre betalingsformer, når du køber brugt
  5. Ring 114 ved mistanke om indbrud

Kilde: Botrygt.dk

Skriv en kommentar