(Last Updated On: 3. juli 2018)

Stevnsbladets journalist fik uventet ækelt besøg.

Grænseoverskridende, tænkte Deres udsendte, da denne rottefælde blev placeret ved verandaen, hvor familien plejer at indtage sommerfrokosten. (Foto: Klaus Slavensky)

Rotter: Alene ordet hiver fat i frygten. Sådan har det været siden de første af slagsen viste sig i Danmark i 1700-tallet.

Kampen mod dem er lige så gammel, og for 100 år siden kom den første lov om udryddelse: fem øre per hale. Der blev betalt for fire millioner haler over tre år. 100 år efter, udsendte Miljøstyrelsen en ny handlingsplan for at bekæmpe de ulækre kræ. For problemet er stigende.

Stigning på 80 procent

Tal på Stevns viser, at anmeldelser om rotter er steget med 80 pct. Kommunen har fordoblet antallet af rottefængere.

For rotteplagen koster millioner i ødelæggelser af bl.a. kloaknet om året. Og der er millioner af dem. Vi vil ikke vide det, men et rottepar kan formere sig med 800 om året.

Lovpligt at anmelde

En af dem løb for nyligt gennem min have. Filmfobier blev vakt til live, da halen forsvandt ind under min terrasse, og jeg sendte straks besked til skadedyrsfirmaet Kiratin, som Stevns Kommune benytter. Det er lovpligtigt at anmelde, undladelse koster bødestraf.

Professionel hjælp

Jeg fik heldigvis en hurtig respons. Og få dage efter parkerede servicetekniker Barbara Danielsen foran mit hus.

Det besøg gav ro i sindet. Vi gennemgik hele grunden, og jeg sugede de professionelle råd og iagttagelser til mig, så jeg også kunne videregive oplysningerne til mine naboer, især fordi dér bor en lille pige på halvandet år, som leger i græsset.

– Jeg har aldrig konstateret, at folk bliver bidt, beroliger Barbara mig.

Fugle skal ikke fodres

Til gengæld fortæller hun, at hun har måttet udsætte ganske mange giftfælder i en større genbosbebyggelse “fordi folk tror de fodre fugle, men i realiteten fodre de rotter” lød den professionelle dom.

»Når der fodres fugle, så er det primært for menneskenes skyld«, siger biolog og naturbeskyttelsesmedarbejder, Knud Flensted, fra Dansk Ornitologisk Forening.

– Det er ikke nødvendigt for fuglenes skyld. Hvis man vil gøre det, så skal det gøres fornuftigt, og så stoppe hvis det tiltrækker rotter, forklarer Knud Flensted.

Han nævner også, at fodring af fasaner og gråænder ofte er et stort problem i forhold til rotter på landet og ved vådområder.

Tjekliste hakket af

Inspektionen af grunden fortsætter. “Bor ikke i brændestabler”. Tjek. “Bryder sig ikke om at gå hen over større sten”. Jeg skal have losset bunker af sten ind under terrassen, tjek.

– Griller du? Spørger Barbara, og straks beslutter jeg mig for ikke at grille eller i hvert fald rydde systematisk op bagefter og ikke efterlade fedtede grillbakker. Tjek.

– Det er heller ikke en god idé at have æbler og andet spiseligt liggende i haven, fortsætter hun, og jeg skal ikke have et eneste nedfaldsæbleskrog til efteråret. Tjek.

sky

Læs også: At leve i en rotterede – 2

 

Skriv en kommentar