(Last Updated On: 10. november 2020)

For ti år siden flyttede familien Bjerre ind på Dambækgaard, hvor de i dag tilbyder bondegårdsferier med fokus på bæredygtighed og Kirstines hjemmelavede mad. Den gamle gård og udebygningerne bliver løbende renoveret med god hjælp fra unge frivillige via det verdensomspændende netværk WWOOF.

Af Rikke Michael Hansen

Hårlev: Nogenlunde midt imellem Hårlev og Endeslev, lidt tilbagetrukket fra Haarlevvejen, ligger det bæredygtige landbrug Dambækgaard. Her bor Kirstine Bergholdt Bjerre og Jan Nepper Bjerre sammen med deres tre børn på hhv. 13, 11 og 7 år.

På gården bor også en flok grise, flere geder, gæs og høns, hund og kat samt skiftende frivillige, som hjælper til med den daglige drift, vedligehold og ombyg.

Og i sommerhalvåret holder danske og udenlandske familier bondegårdsferie med fokus på bæredygtighed, økologisk mad lavet fra bunden og masser af frisk luft, fred og ro.

Kirstine og Jan i det hyggelige køkken med det gamle komfur, som stadig bliver brugt til madlavning. (Foto: Rikke Michael Hansen)

En idyllisk tidslomme

Kirstine og Jan var efter en årrække i en toværelses lejlighed på Nørrebro i det indre København flyttet til Søborg. Men familien ville gerne endnu længere ud og ledte efter deres nye hjem på både Sjælland, Fyn og Nordfalster.

– Vi brugte 3 til 4 år på at søge, da vi i 2010 fandt Dambækgaard, og vi faldt med det samme for stedet. Vi flyttede hertil for at få mere frihed, luft og lys. Vi ville også gerne være selvforsynende og så synes vi, det er vigtigt at vise vores børn, hvor tingene kommer fra, fortæller Kirstine, der selv er født og opvokset på Lolland, mens Jan er fra Jylland.

– Det er lidt af en oase, for stedet ligger tilbagetrukket og alligevel tæt på alting. Her er fred og ro. Og så var gården stort set uberørt, for den tidligere ejer havde bevaret alt det oprindelige ved huset. Det var næsten som at træde ind i et mausoleum, forklarer Kristine, da vi sidder rundt om spisebordet i det hyggelige lyseblå køkken med klassiske, hvide vægfliser ved det store, gammelt kokskomfur – som for øvrigt stadig er i brug, når der skal laves mad.

– For os er det vigtigt at bevare så meget som muligt, og vi renoverer efter princippet, at man ikke skal kunne se, at vi har været der, forklarer Kirstine.

Selvlært og bæredygtigt

Selvom Kirstine og Jan ønsker at bevare mest muligt fra den gamle gård, så er hovedhuset blevet opgraderet med isolering, nye døre og vinduer, el og vvs. For bæredygtighed og klima vægter også højt for familien, både når det gælder renovering og arbejdet med gårdens dyr og afgrøder.

Både Kirstine og Jan er oprindeligt uddannet historikere. Kirstine arbejder idag som konsulent og kogekone, mens Jan underviser på professionshøjskolen Absalon, så arbejdet med renovering, landbrug og husdyrhold er i stor stil selvlært og udviklet hen ad vejen.

Bondegårdsferie og fællesspisning

Det har krævet en stor arbejdsindsats og masser af gå på mod, men Kirstine og Jan føler, at de nu har fundet formen for, hvordan deres bæredygtige gård skal drives.

– Vi vidste ikke helt hvad vi ville, så vi har prototypet en helt masse undervejs. Vi har blandt andet lært, hvem vi synes, der er ’de fede gæster’, forklarer Kirstine og fortsætter:

– Og så har vi fået rigtig god vejledning fra Jesper Yde fra Stevns Erhvervsråd, som vi brainstormede sammen med. Han lukkede ned for 90 procent af idéerne og hjalp os med at blive konkrete.

Det har bl.a. resulteret i, at familien for to og et halv år siden åbnede op for bondegårdsferier på Dambækgaard. Dels er der indrettet en ferielejlighed på førstesalen i den gamle lade, dels kan man leje sig ind i en ’pimpet’ campingvogn, som Kirstine beskriver den nyrenoverede 80’er campingvogn, og endelig er der en overnatningsplads, hvor man kan sætte sin egen campingvogn, autocamper eller telt op – med grisene som nærmeste naboer.

Avlsornen Julius Cæsar, aka Julle, kan godt lide at blive kløet lidt mellem ørerne. Gårdens dyr tæller bl.a. også geder og gæs. (Fotos: Rikke Michael Hansen)

 

Udover de forskellige sovemuligheder kan man også vælge at tilkøbe Kirstines hjemmelavede mad, som typisk spises i gårdens gamle spisestue eller i haven sammen med de øvrige gæster, stedets frivillige og familien.

Maden bliver primært lavet med økologiske, lokale råvarer, gerne fra egen avl. Og køkkenet har for øvrigt også et nutidigt komfur med kogeplader og ovn, for som Kirstine forklarer, så har hun ingen bageplader, der passer til den gamle ovn, og så bliver køkkenet også alt for varmt, hvis der tændes op i det gamle komfur om sommeren.

Med hjælp fra WWOOF’ere

Udover gårdens hovedhus er der henved 1.200 kvadratmeter bygninger, som parret også gerne vil sætte i spil. I øjeblikket undergår den gamle grisestald en større ombygning.

Med god hjælp fra LAG-midler og frivillig arbejdskraft i form af såkaldte WWOOF’ere (World Wide Opportunities of Organic Farming) skrider arbejdet godt frem, og Kirstine og Jan forventer at kunne udvide bondegårdsferierne med endnu et par lejemål med eget toilet og bad. I den anden ende af stalden skal bygges industrikøkken og spisesal. På sigt vil førstesalen blive indrettet med undervisningsfaciliteter og flere overnatningsmuligheder. For parret drømmer også om at undervise i bæredygtige principper og klimavenlig livsstil.

Der er i øjeblikket tre WWOOF’ere på Dambækgaard, og de hjælper alle til med ombygningen af den gamle grisestald. (Fotos: Rikke Michael Hansen)

Dambækgaard har de seneste fem år, hvor Kirstine og Jan har været en del af det verdensomspændende WWOOF-netværk, haft et par og 80 frivillige WWOOF’ere forbi.

– Som WWOOF’er arbejder man typisk mellem 25 og 30 timer om ugen mod kost og logi. 90 procent af dem, der kommer til os, er mellem 18 og 25 år, og de kommer fra hele verden. Nogle er her i tre dage, andre i tre uger og vi har også haft en enkelt som blev her i halvandet år. Det var en fransk naver, som hjalp os med at bygge lejligheden på første sal i laden, forklarer Kirstine.

– De frivillige bliver en del af familien, vi spiser sammen og arbejder sammen. Vi ser dem udvikle sig – og nogle af dem kommer igen. Det betyder meget for os, at vi kan være med til at gøre en forskel for vores frivillige, siger Jan, der efter lidt hjemmearbejde er stødt til i køkkenet.

På førstesalen i hovedhuset er der til gengæld kun adgang for de fem medlemmer af familien Bjerre.

– Det er vigtigt for os og for børnene, at vi har et sted, som kun er vores. Her kan vi trække os tilbage, når vi har brug for at det, siger Kirstine.

Og LAG-midler

Da samtalen i køkkenet nærmer sig sin afslutning, trækker Jan i arbejdstøj og gummistøvler for at vise rundt på de udendørs arealer.

Vi får blandt andet hilst på avlsornen Julius Cæsar og avlssoen Cleopatra. Flere af gederne kommer også og hilser på, og rundt omkring på græsplænen piler hønsene rundt efter orm, snegle og andre lækkerier.

Ovre ved den gamle grisestald er de tre udenlandske WWOOF’ere, som i øjeblikket bor og hjælper til på Dambækgaard, godt i gang med at blande cement, som skal bruges til at støbe bærende elementer i den kommende spisesal.

Selvom Kirstine og Jan i høj grad genbruger og sammen med frivillige selv står for byggeriet, så kræver projekterne stadig midler til bl.a. professionel rådgivning, VVS og byggematerialer. Dambækgaard fik i 2018 tilsagn om 175.000 kroner i LAG-midler. Det har vist sig nødvendigt at søge om forlængelse frem til 31. marts 2021, hvilket der også er givet tilsagn om, og den 160 kvadratmeter store grisestald skal gerne stå klar til indvielse 31. marts næste år.

Center for bæredygtigt liv

Crowdfunding-kampagne igangsat for at nå helt i mål med etablering af centret.

Dambækgaard har blandt andet modtaget 175.000 kroner i LAG-midler, som skal bruges på at omdanne gårdens gamle stalde til et center for bæredygtigt liv. LAG-midlerne vil dække 30 procent af projektets omkostninger.

I håbet om at kunne rejse nogle af de resterende 70 procent, så der kan arbejdes videre med projektet, har Kirstine og Jan derfor også igangsat en crowdfunding-kampagne.

De indsamlede midler fra crowdfunding-kampagnen skal bruges til byggerådgivning, et industrikøkken, et spise- og undervisningslokale, flere værelser, spildevands- og gråtvandsløsninger, isoleringsmateriale samt byggematerialer.

indiegogo.com/projects/center-for-sustainable-living#/ kan man læse meget mere om Kirstine og Jans projekt, hvad midlerne skal bruges til mm.

Kampagnen kører frem til den 8. december.

 

Fakta

  • WWOOF står for WorldWide Opportunities on Organic Farms
  • Den danske afdeling hedder WWOOF™ Denmark og er del af en verdensomspændende bevægelse, der forbinder besøgende med økologiske landmænd og avlere for at fremme kulturelle og uddannelsesmæssige oplevelser baseret på tillid og ikke-monetær udveksling og derved hjælpe med at opbygge et bæredygtigt globalt samfund.
  • Formelt kaldet “Working Weekends on Organic Farms”, blev WWOOF til i efteråret 1971 i England. Da efterspørgslen efter længere perioder opstod, blev navnet ændret til “Willing Workers on Organic Farms”. Siden da – i anerkendelse af organisationens verdensomspændende natur og den forvirring, der er forårsaget af ordet »arbejde« – står WWOOF nu for »WorldWide Opportunities on Organic Farms«.
  • WWOOF er en udveksling: Til gengæld for frivillig hjælp tilbyder WWOOF-værter mad, indkvartering og muligheder for at lære om økologisk livsstil. WWOOF-organisationerne forbinder mennesker, der ønsker at melde sig frivilligt på økologiske gårde eller småbedrifter, med mennesker, der søger frivillig hjælp.
  • Det er muligt at WWOOF’e i mere end 130 lande rundt omkring i verden.

Kilde: wwoof.net

Skriv en kommentar