(Last Updated On: 20. februar 2019)

Skærmen bag Daniel Bartels Borup viser den totalsmadrede bil, hvor han var passagerer i 2001. Hans hoved blev mast ind i instrumentbrættet. Det tog en time at skære ham fri. I dag er han hjerneskadet.
(Foto: Klaus Slavensky)

Hellested: Overskriften var lige ved at komme til at hedde »Barsk historie fra trafikoffer«, men det ville være forkert.

Godt nok overlevede Daniel Bartels Borup som 18-årig med nød og næppe et trafikuheld og blev hjerneskadet, men han er snarere et turnerende vidnesbyrd fremfor et offer.

Ambassadør i Sikker Trafik

Hellested Friskole havde inviteret Daniel Bartels Borup, som i dag er live-ambassadør i Sikker Trafik.

I sidste uge holdt han foredrag for skolens 8. og 9. klasser med det formål, at nedbringe antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken.

– Vi har forberedt besøget og arbejdet med valg og fravalg, forklarer lærer Heidi Alstrøm Olsen, om elevernes dilemmaspil om at sige fra over for gruppepres, hvis man f.eks. tilbydes at køre med en beruset kammerat.

– Nu skal eleverne skrive en liste over de drømme de har for fremtiden, siger hun.

Skyldfølelse og ansvar

Daniel Bartels Borup havde også sin fremtidsdrøm om søfartsskole, da han som passagerer, sammen med en ven, ramte et stendige med 180 km. i timen i et sving på en landevej, hvor man højst måtte køre 50.

– Det tog redningsfolkene en time at skære mig fri, og jeg blev erklæret død, fortæller han eleverne så skånsomt, som en sådan historie nu kan fortælles.

Han slap med livet i behold, men med en hjerneskade, der berører 16 punkter i hjernen og en méngrad på 85 pct.

Han har mistet lugte- og smagssansen, har en hjerneskade, og er blind på venstre øje og døv på venstre øre.

– Og så har jeg en skyldfølelse. Dels over for en redder, som måtte stoppe sit arbejde da han så hvor skadet jeg var, og dels over for min familie, fortæller han.

Sikrer fremtidsdrømme

Det med ansvar finder genklang hos eleverne, som lytter koncentreret.

De kommenterer, udveksler bemærkninger om at køre på knallert med og uden hjelm, og de afslører stor faktuel viden om regler, bestemmelser og bøder.

Daniel Bartels Borup har været ambassadør for Sikker Trafik siden 2005, blot fire år efter ulykken i 2001.

– Det var rigtigt hårdt at tale om ulykken i starten, men hvis jeg kan være med til at redde liv og sikre, at andre kan opleve deres fremtidsdrømme, så tager jeg gerne de 60-70 foredrag om året, som jeg afholder, siger han og tilføjer, at han er taknemmelig for den hjælp han har fået fra det offentlige, selv om han stadig kæmper med genoptræning.

Kampagneprojektet er støttet af Trygfonden.

sky

Live-ambassadøren fra Sikker Trafik kunne godt få smilet frem hos eleverne, selv om han fortalte den barsk historie. (Foto: Klaus Slavensky)

 

Skriv en kommentar