(Last Updated On: 27. april 2020)

Men øger digitale tilbud

„Vi sætter fuld gas på det digitale udlån”, siger biblioteksleder May-Britt Diechmann, som glæder sig over at e-bogsudlån er steget 114 pct., og Filmstriben med 171 pct. i forhold til marts måned i 2019.

Kultur: „Bibliotekerne bør derfor også være blandt de første kulturinstitutioner der åbnes kontrolleret i den næste bølge af genåbning af Danmark. På bibliotekerne vil det nemlig være muligt at genåbne, med stor sikkerhed og afstand mellem publikum, medarbejdere og andre aktører.”

Sådan skriver Danmarks Biblioteksforening, Bibliotekschefforeningen og Forbundet Kultur og Information til regeringen.

Appel til regeringen

Bibliotekerne er Danmarks mest besøgte kulturinstitution, som i 2018 havde 37,6 millioner besøgende.

Derfor foreslår de tre foreninger en forsvarlig og kontrolleret genåbning af landets folkebiblioteker.

„Vi foreslår i første fase en begrænset åbning af fysiske biblioteksservices, og at daginstitutioner, skoler og uddannelsesinstitutioner i begrænset omfang kan få adgang”, hedder det i anbefalingerne til regeringen, og videre står der: „Bibliotekerne kan skabe rum for aktiviteter for børnene, skabe adgang til læsning, musik og film, samt indgå i daginstitutionernes pædagogiske og læringsmæssige forløb i kontrollerede og sikre rammer.”

Fuld digital gas frem

På Stevns er biblioteksdørene lukkede, og fokus flyttet helt over på bibliotekets digitale tilbud.

– Vi har fået rigtig mange nye, digitale lånere og også helt nye bibliotekslånere, fortæller biblioteksleder May-Britt Diechmann og fortsætter:

– Det er selvfølgelig en udvikling, vi er rigtig glade for, og som vi er spændte på at følge op på, når vi igen får lov at åbne de fysiske biblioteker.

Så længe der ikke er en udmelding fra sundhedsmyndighederne omkring eventuel smittefarer på fastformsmaterialerne, så afventer Stevnsbibliotekerne, og selv om personalet har drøftet flere alternative udlånsformer, så satses der på at hæve grænserne for de digitale udlån.

– Vi har valgt at give den fuld gas på de digitale tjenester, og det er gjort med stor succes, fortæller May-Britt Diechmann.

Kæmpe udlånsstigning

Hos Stevns Bibliotekerne er der åbnet helt, så der ikke er nogen øvre grænse for lån på Filmstriben og eReolen, som tilbyder henholdsvis film, e-bøger og lydbøger.

I marts måned betød det, at udlånet af netlydbøger og e-bøger fra eReolen steg med henholdvis 67 pct. og hele 114 pct. i forhold til udlånet for samme periode sidste år.

Lånernes lyst til at se film har også vist sig med en stigning på hele 171 pct. sammenlignet med sidste år. Og indtil videre ser tendensen ud til at fortsætte.

Travlhed i hjemmeskolen

Det er dog ikke kun lystlæsning og filmforbrug, der lige nu fylder i bibliotekets statistikker.

„Det forsømte forår” er opgave- og eksamenstid for masser af studerende på Stevns. De digitale artikeltjenester Faktalink og Infomedia bruges flittigt, ligesom Stevns Bibliotekernes ansatte bruger en del tid på at besvare henvendelser fra borgere, som har brug for hjælp til eksamener eller mangler inspiration til hjemmeundervisning.

Online-højtlæsning

Så indtil videre fortsætter Stevns Bibliotekernes med at formidle ud fra de digitale tjenester, som man kan danne sig et overblik over på bibliotekets hjemmeside www.stevnsbib.dk under emnet ’Biblioteket i skyen’.

Biblioteket arbejder også på at lave online-højtlæsning for de mindste. Har man brug for hjælp, sidder medarbejderne som altid klar på mail og telefon til at hjælpe dem, som har behov for at finde litteratur og viden eller finde rundt i brugen af de mange digitale tjenester.

sky

 

Skriv en kommentar