(Last Updated On: 31. marts 2021)

AET-udvalget giver 60.000 kroner af kulturpuljen til Stevns Folklore Forenings første udstilling, der efter planen åbner til sommer i en privat bolig midt i Store Heddinge.

Stevns Folklore Forening vil åbne en udstilling med de stevnske folkesagn i denne private bolig, hvor Algade bliver til Nørregade i Store Heddinge. (Foto: Erik Nielsen)

Store Heddinge: Stevns Folklore Forening har fået kommunens blå stempel til sit projekt om at åbne et museum, der skal formidle folkeminder fra Stevns. Planen er at fortælle de gamle sagn og myter om Klintekongen, Elverkongen, spøgelserne på Gjorslev og kirken i Højerup, der hver julenat rykker et hanefjed ind i landet. Det skal ske fra en privat bolig på Algade i Store Heddinge.

Arbejdsmarked, Erhverv og Turismeudvalget (AET) havde på sit seneste møde besøg af initiativtagerne til museumsplanerne, og da de var gået, bevilgede udvalget 60.000 kroner til at realisere den første udstilling, der efter planen skal åbne til sommer.

– Det var nogle meget driftige mennesker med rigtig godt styr på, hvad de vil, og som tør tænke ud af boksen. Vi fik et virkeligt godt indtryk af dem, siger Mikkel Lundemann Rasmussen (K), der er formand for AET.

Han tilføjer, at foreningen efter hans mening har en vigtig mission:

– Der er et potentiale i at fortælle røverhistorier, som både er underholdende og kendetegnende for den egn, som de stammer fra. Jeg ser også et folkloremuseum som en attraktion for turisterne.

Og så er det lidt imponerende, at de lægger deres egen bolig til, når de har ekstra plads på en god adresse midt i byen, siger Mikkel Lundemann Rasmussen.

Om at turde satse nyt

Den første udstilling får titlen: Folkehistorier fra Stevns og vil ifølge oplægget bestå af et kort over Stevns udskåret i træ med interaktive elementer. Her vil foreningen udpege de forskellige sagn og fortællinger, og rundt om kortet vil man finde kister, hylder og reoler med billeder, historier, lydbånd mm., som man kan fordybe sig i. Kortet skal designes af de to lokale kunstnere: Charlotte Mannstaedt og Sejer Folke.

– Vi ser initiativet som en niche, som der ikke har været så meget fokus på, men som vi godt tør satse på og give et økonomisk håndslag. Det viser, at udvalget godt tør satse på at støtte noget nyt og ukendt med penge fra kulturpuljen. Det gjorde vores forgænger også i sidste valgperiode, hvor man gav en stor bevilling til Klint-forestillingen, der blev en stor succes og skabte et godt brand for Stevns, siger Mikkel Lundemann Rasmussen.

Initiativtageren til museet er den russiskfødte Aleksandra Olsen, der bor med sin danske mand på adressen, hvor udstillingen skal være. Hun er meget begejstret for AET-udvalgets tilsagn om støtte.

– Det er supervigtigt for os at få dette kommunale håndslag, som betyder, at vi kan komme i gang med udstillingen allerede til sommer. Med den i hånden kan vi søge andre fonde om hjælp til bl.a. belysning, montrer og andre ting, som er nødvendige for at lave en lækker udstilling, siger hun.

Stevns Folklore Museum havde søgt om et tilskud på 80.000 kroner til den første udstilling, men fik som nævnt en bevilling på 60.000 kroner. Dermed er hovedparten af årets kulturpulje disponeret, men ifølge udvalgsformanden er der dog lidt penge til overs fra sidste år, så der stadig er luft i budgettet, hvis der kommer nye og spændende ansøgninger senere på året.

Sejer Folke (EL) erklærede sig inhabil og forlod mødet, da bevillingsansøgningen til museumsprojektet blev behandlet.
hfi

Skriv en kommentar