(Last Updated On: 3. august 2018)

Se billederne fra en festlig aften ved fyret. (Fotos: Rikke Michael Hansen)

Tommestrup: Lidt uden for Tommestrup ligger Stevns Fyrcenter med det nyere godt 27 meter høje fyr, der hver aften efter mørkets frembrud lyser som et vartegn ved klinten. Lige ved siden af ligger det knap så synlige, lidt mindre og væsentligt ældre fyr, som blev bygget i årene 1816-1818.

Onsdag i sidste uge kunne det gamle fyr derfor fejre 200 års fødselsdag, og det blev festligholdt fra kl. 16 med musik, taler, god mad og guidede ture i området.

Udvalgsformand for Arbejdsmarked, Erhverv og Turisme, Mikkel Lundemann Rasmussen (K), ønskede den gamle flotte fyr et stort tillykke med 200-året.

– Det er et kulturminde, som vi skal passe på. Og det er et sted, hvor natur, kultur og turisme går hånd i hånd. Heldigvis har vi godt 20 frivillige, som løfter en stor og uvurderlig opgave i forbindelse med de mange mennesker, som besøger fyret. Sidste år var det 60.000, sagde udvalgsformanden blandt andet.

Mange af de frivillige var da også blandt fødselsdagsgæsterne, som havde slået sig ned på borde og bænke i området, andre havde selv sørget for stole, mens andre igen sad på græsset.

Guiden Ove Bundgaard, det er ham i den grønne t-shirt, fortalte om dengang flyvevåbnet holdt til ved Stevns Fyr. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Hyggeligt var det, med dejligt solskinsvejr, en let brise fra havet, svensk lighthouse musik og mulighed for at få en guidet tur, enten om naturen i området, den kolde krig eller kulturhistorien. Undertegnede var med på dele af koldkrigsturen, den der foregik i det omkringliggende terræn. Guide var Ove Bundgaard, der selv har arbejdet derude, dengang flyvevåbnet holdt til i området. Han havde derfor mange spændende oplysninger og gode historier at fortælle, bl.a. om flyvevåbnets eskadrille 543, HAWK-missilerne og andet materiel.

Bagefter kunne man købe lækker mad og kolde drikke hos Livsnyder og Bonderøv, og festen varede helt til kl. 21.
rmh

 

Skriv en kommentar