(Last Updated On: 30. juli 2020)

Sosu-assisstent Hanne Jørgensen (tv) modtager en stor blomstertak fra Carin Roos og Villy Eenberg, som godt vil rose Stevns Kommunes støtte til demensramte. (Foto: Klaus Slavensky)

Rødvig: Det er ikke altid, kære læser, at Deres Udsendte får lejlighed til at lave såkaldt konstruktiv journalistik, og slet ikke når det drejer sig om social- og sundhedssektoren, som i særdeleshed får landsdækkende tæsk i disse uger.

Især når det drejer sig om samfundets behandling af ældre demente.

Har fået Alzheimer

Redaktionen blev for nyligt kontaktet af psykoterapeut Villy Knaack Eenberg.

– Min ekskone har fået konstateret Alzheimer, og har fået en ældrebolig i Rødvig, og får hjemmehjælp tre gange dagligt. Min ekskone, jeg og familien vil godt takke for mange hjertevarme oplevelser, siger Villy Eenberg, som modvægt til den senere tids shitstorm mod plejecentre og medarbejdere i Aarhus.

Vi bliver enige om at mødes i Rødvig, hvor Villy Eenberg, Carin Roos og sosu-assistent Hanne Jørgensen modtog den lokale presse.

Langt aktivt liv

Carin Margrethe Roos hører til de yngre alzheimers-patienter med sine 61 år.

Hun er uddannet fysioterapeut, og har haft klinik i Store Heddinge i 20 år. Senere fik hun en masteruddannelse i kommunikation og underviste på Københavns Professionshøjskole Metropol.

I 2017 fik hun arbejde i Nordvestgrønland, og det var under dette ophold, at hun fik diagnosen Alzheimer med tidlig debut, som ofte skyldes en arvelig disposition.
Hendes eksmand hjælper med indkøb, og fornyligt flyttede et af deres fælles børn til kommunen.

Carin Roos har en fast hjemmehjælper, som med Carin Roos’ ord er tålmodig og har stor empati.

– Jeg kan ikke klare mig uden støtte, og jeg ved fra mit tidligere fag hvor denne sygdom ender, siger hun, og fortæller, at det første hun tænkte på, da hun fik den triste besked var hendes børn og børnebørn.

Hun er en habil svømmer, har deltaget i verdensmesterskaber og er medlem af begge roklubber i Rødvig, så livsgnisten er stadig på fuld blus.

– Men jeg ved jo, hvordan det ender, gentager hun og tilføjer: trist.

„Fantastisk medarbejder”

Det er sosu-assisten Hanne Jørgensen, som modtager takkebuketten på vegne af Stevns Kommune.

– Jeg har så stor lyst til give de fantastiske hjemmehjælpere, de dygtige medarbejdere i Visitationen og det øvrige personale, en stor buket blomster som tak for uvurderlig hjælp til de syge og de gamle her på Stevns, kommer det med overbevisning fra Villy Eenberg.

Hanne Jørgensen er kontaktperson, og det er åbenlyst at kontakten mellem hende og Carin Roos er hjertelig.

– Jeg hjælper Carin med personlig pleje, psykisk støtte, rengøring og medicin. Og det gør jeg med stor glæde, for hun er et pragtfuldt menneske, siger Hanne Jørgensen med favnen fuld af blomster, som i farver konkurrerer med Carin Roos ansigtsglæde.
sky

Hvad er Alzheimers?

Alzheimers sygdom er den hyppigste demenssygdom. Den viser sig ved hukommelsesbesvær og problemer med at finde ord. Det er især korttidshukommelsen, der bliver dårlig. Det bliver for eksempel sværere at huske navne, selv på personer, man kender godt. Det bliver også vanskeligere at gøre helt dagligdags ting som at finde vej eller tælle småbeløb sammen.

Efterhånden som sygdommen udvikler sig, sker der også ændringer i følelsesliv, temperament og personlighed. Udadvendte, aktive og sociale mennesker kan blive irritable, passive og indesluttede, og humøret svinger ofte meget.

Alzheimers sygdom kan endnu ikke helbredes, men medicin kan dæmpe symptomerne midlertidigt.

Kilde: Alzheimerforeningen

Skriv en kommentar