(Last Updated On: 5. november 2015)
graekerbog

Bogen om Græker-Kaj er netop udkommet og kan købes hos boghandler Helmer Nielsen, Rødvig.

Græker-Kaj var stevnsbo, bonderøv, fisker, radiostjerne og bornholmer – og ikke mindst en original, som blev kendt over hele Danmark

Tekst og fotos: Charlotte Skøtt

Øgenavnet
Kaj fik sit øgenavn, da han begyndte at fiske fra Rødvig. Her blev man automatisk medlem af det, som hed et bjærgelaug. Når det var stormvejr gik man vagt på klintekanten, for at der ikke skulle ske strandinger. I lauget fik alle en opgave og en post, så ansvars- og opgavefordelingen var klar i fald der skulle ske en stranding.

Det sidste år Kaj fiskede i Rødvig strandede en græsk-cyprioter ude på Korsnæbsvigen ud for Rødvig Kro. Kaj var med i redningsaktionen og efterfølgende sørgede han for at grækerne og de øvrige nationaliteter, som havde være ombord, fik både underholdning, mad og drikke – bl.a. på Harmonien. – Og en lokal Rødvig-fisker, Tommy, udbryder en dag, hvor Kaj kommer op til Harmonien: – Nej, hvad fanden. Der kommer Grækeren jo. – Sådan foregik det sgu. Siden er jeg aldrig blevet kaldet andet. (Citat fra bogen: Græker-Kaj fortæller…)

STEVNS/BORNHOLM: Næsten 50.000 personer har været inde på Græker-Kajs Facebookside og tilkendegivet det samme. Hvorfor? Ganske givet fordi han i 2004-2006 blev landskendt i radioprogrammet ”Money Business” på P3.

Her fortalte han røverhistorier om sin barndom på Stevns, livet som fisker og tilværelsen som pensionist og Puck Maxi-mekaniker på Bornholm. En halv million grinede med, når Kaj også fortalte anekdoter om småfusk, slagsmål og damer. Eller om dengang da hovmesteren kom skidepiller i soven, da Kaj hypnotiserede en hane eller dengang han var nummerpirge ved Dansk Melodi Grand Prix 2006.

Det sidste var faktisk sandt. Men det var ikke kun historiernes indhold, som gjorde Kaj så populær, at P3s lyttere valfartede til sydbornholm og besøgte den altid gæstfrie ”Græker”. Det var måden, som historierne blev fortalt på. Den smittende latter, det gode humør og dét at kunne fortælle en historie – tilsat lidt ”krydderi”.

Bønderkællinger var Kirsten Giftekniv
Græker-Kajs rigtige navn var Kaj Stage Jeppesen. Om sin opvækst fortæller Kaj på en af bogens første sider:
– Jeg kom til verden på Frederikssund Sygehus og blev sendt af sted af min mor, som hed Ruth Johansen. Hendes historie lyder kort fortalt, at hun var et adopteret barn og at hendes lillebror og hun kom i pleje på Stevns hos en ældre dame, der boede i Lyderslev. Damen hed Dorthea Madsen og her voksede de op. Min far – han var jo gårdmandssøn og boede lige i nærheden. Så var det jo sådan dengang, at det var de gamle bønderkællinger, som sad og bestemte, hvem der skulle giftes og hvem som skulle have børn med hvem og hvad og hvorfor. Sådan var det sgu.

Holtug er barndommens land
Kort tid efter Kajs fødsel i Frederikssund flytter familien til Stevns. Hans far, Hans Marius Jeppe Jeppesen – kaldet Jeppe, skulle hjem og overtage gården ved Holtug. Den havde ikke noget navn, men lå ude på ”Mosevejen” (i dag Holtug Mosevej. red.) Hele faderens familie boede omkring Holtug, og her havde Kaj hele sin barndom.

Det upolerede Danmark
I bogen fortæller Kaj om sit hæsblæsende liv til forfatter, historiker og journalist, Brian Christensen, som selv bor på Bornholm.

– Udover Græker-Kajs hæsblæsende liv – så får læseren også et indblik i et upoleret Danmark. Om 1940’erne og 50’erne på Stevns, hvor bønderne kunne hente skoleeleverne, hvis de stod og manglede hænder til høstarbejde – og hvor lærerinden pillede ved drengene. Om 60’erne som matros på de danske eksportbåde i Mellemøsten – og nattelivet i Nyhavn. Om fiskeriet i 70’erne på Bornholm, hvor der var penge – rigtig mange penge – i fisk. Og 80’erne, hvor fiskerne af nød snød med kvoter og grænser, flygtede fra russiske inspektionsskibe, fortæller Brian Christensen, som har aflagt Stevnsbladets redaktion et besøg i anledning af bogudgivelsen.

Sådan begyndte det
Græker-Kaj blev Danmarksberømt, da radioværterne Mads Vangsø og Adam Duvå Hall mødte ham på Bakkarøgeriet. Græker-Kaj havde siddet i drikkelag med nogle tyskere på havnen og efter nogle startproblemer med sin Puch Maxi, fik han fart på knallerten og det gik så over stok og sten.

– …jeg kom op over bakken der, så tog den altså ved – og det kneb lidt med styringen. Den bestemte sgu selv og kursen var sat… fortæller Græker-Kaj i bogen.
– Jesper og hans far Jack havde lige stillet borde ud i gården og der sad jo hele det her selskab fra Danmarks Radio og så røg jeg jo kraftedeme lige ind i hele lortet. For helvede du. Glas og flasker og borde og bræder og nej, nej, nej. Det flød rundt det hele og Jack blev tosset, du. For helvede, jeg skulle fandeme aldrig sætte mine ben på røgeriet mere og jeg kunne kraftedeme bare… og for satan du, men så rejste Vangsø sig sgu og gik op til Jack og sagde: – Tag det roligt, røgeriejer. Tag det roligt, røgeriejer. Det blev han ved med. ”Nå, men det er kraftedeme nok, sagde Jack og sluttede: – Sådan en idiot.

– Jeg skal nok betale. Danmarks Radio betaler, sagde Mads. Men jeg sagde, at jeg sgu nok selv betale det hele, for jeg havde jo penge derhjemme, ikke. Jeg rendte sgu ikke rundt med tegnebogen fuld, når jeg var dernede, vel. Nå, men sådan mødte jeg Mads og Adam for første gang. Sådan beretter Kaj i et af de mange interview med Brian Christensen.

Grækeren blev folkeeje
Bogen er en skattekiste af gode historier – både de sande og ikke mindst røverhistorierne. Den indeholder også et interview med Adam Duvå Hall og Mads Vangsø, radioværterne på P3-programmet ”Monkey Business”. I programmet havde de en række husvenner, hvor af Græker-Kaj blev den mest kendte og nærmest folkeeje – ”Fiskernes rockstjerne” – som de to radioværter også betegner Kaj.
Forfatteren Brian Christensen var venner med Græker-Kaj siden 2006. To dage efter, at Kaj og Brian Christensen havde gennemgået de sidste rettelser til bogen, blev Kaj indlagt på Bornholms Hospital. Fire dage senere sov han stille ind, lørdag den 22. august 2015.

31MSB CSBrian Christensen

Forfatteren, Brian Christensen, har Danmarks mindste boghandel, Bornholms Lille Boghandel. Mød ham og smugkig i »Græker-Kaj« på BogForum i Bella Centeret 6. til 8. november – hvor bogen naturligvis også kan købes. (Foto: Charlotte Skøtt).

– Kaj elskede at fortælle historier. Bogen om ham har været en drøm, lige siden jeg mødte ham første gang. Hvem var han? Hvor kom alle røverhistorierne fra? Nu har jeg endelig fået svarene, siger bogens forfatter.

Græker-Kaj fortæller… er udkommet på Forlaget Brian Christensen, Svaneke.
Bogen kan købes hos Helmer Nielsen i Stevns Boghandel, bornholmslilleboghandel.dk eller via DBK.

Vejl. Udsalgspris er 199 kr. 178 sider ill.

 

Skriv en kommentar