(Last Updated On: 18. december 2014)

Stevns Kommune fik i august knap 270 nye borgere på asylcenter Sigerslev SIGERSLEV:

Mogens skole asyl
Borgmester Mogens Haugaard i asylcenterets skole, hvor han talte med eleverne, der denne dag lærte om danske forhold. (Foto: Charlotte Skøtt)

”Driften af asylcenteret er en fælles opgave, som kommunen gerne vil være med til. Vi har en humanitær situation i verden, hvor vi skal hjælpe nogle mennesker, der kommer til Stevns og som har en anden kultur”, siger borgmester Mogens Haugaard, V. Sammen med kommunens forvaltningsdirektør, Jakob Bigum Lundberg, var borgmesteren i forrige uge på besøg på Dansk Røde Kors’ asylcenter i Sigerslev; centeret ligger et stenkast fra klintekanten og er nabo til Naturcenteret på Mandehoved. Lige nu bor der 266 beboere på centeret. Gennemsnitsalderen er 26 år og alle er mænd. Omkring 70 procent af beboerne kommer fra Eritrea, mens der bor ca. 30 syrere samt irakere, iranere og enkelte afghanere og somalier. I alt kan der bo 273 personer på centeret. Dog boede der sidste år 339 beboere, men dermed var nogle af asylansøgerne henvist til at bo i pavilloner opsat på parkeringspladsen.

Busafgange
”Mange tror, vi er flere herude end vi var sidste år. Det er vi ikke. I det meste af 2013 var vi oppe på 339 beboere. Men jeg tror det skyldes, at beboerne syner mere i bybilledet, fordi de kommer i større antal ad gangen”, forklarer centerchef Helle Jørgensen, Røde Kors. Beboerne på asylcenteret skal selv købe deres dagligvarer, lave deres mad og gøre rent på værelserne, badeværelser og fælles opholdsrum. For at købe dagligvarer tager beboerne til Store Heddinge – enten med bus, gå eller cykle. Der er to daglige busafgang fra centeret til Store Heddinge. Der kan komme 50 personer af sted ad gangen. Bussen holder i tre kvarter, hvorefter den returnerer den til asylcenteret.

Begrænset budget
Netop problemet med, at der kun kan komme 50 personer af sted ad gangen er måske den medvirkende grund til, asylansøgerne fylder i gadebilledet. ”Vi ville meget gerne have dobbelt så mange busafgange. Det er klart, at havde vi flere afgange, så kunne det være med til at løse, at nogle af stevnsboerne ikke fandt, at beboerne syner så meget i gadebilledet”, forklarer Helle Jørgensen, der selv bor på Stevns, og som også var leder for asylcenteret på Mandehoved før det lukkede i 2013. Røde Kors har ikke budget til flere afgange og centerlederen håber, at der viser sig en mulighed for flere afgange. Den nærmeste kollektive bus, som er linie 253, stopper på Holtug Bygade cirka fire kilometer fra asylcenteret.

Omsætning til og i lokalsamfundet
Centerchefen fortæller, at flere kommuner rent faktisk beder om at få et asylcenter, fordi det både giver omsætning i lokalsamfundet og arbejdspladser. Sådan er det også på Stevns. Hver 14. dag bliver der udbetalt 267.000 kr. til beboerne. ”Hvis vi antager, at beboerne bruger halvdelen af pengene på mad, så betyder det, at de lægger omkring 300.000 kr. i Store Heddinges butikker om måneden. Herudover bruger vi lokale håndværkere, buskørsel og så er vi 20 fuldtidsmedarbejdere – heriblandt 12 der bor på Stevns. Det er også værd at tage med”, understreger Helle Jørgensen.

Samarbejder med Netto
De penge beboerne modtager skal de bruge til at købe mad og fornødenheder for. Mange af deres dagligvareindkøb foregår i de lokale supermarkeder, bl.a. Netto. ”Vi samarbejder med Netto om deres adfærd. Det er jo mange asylansøgere på en gang i en forretning, det er klart”, siger Helle Jørgensen, der også har fuld forståelse for at nogle stevnsboere synes, at de er meget tæt på og at de er mange på en gang. ”Men vi får gode tilbagemeldinger fra Netto, og vi gør meget for at lære beboerne, hvordan man begår sig i det danske samfund”, fremhæver Helle Jørgensen og fortæller: ”En beboer fra Eritrea kom ind på kontoret forleden og fortalte, at han mente, at han havde fået 50 kr. for meget tilbage i Netto. Så tog vi ham med ind i Netto, hvor han overrakte pengesedlen til personalet. De blev glade, for der havde netop manglet 50 kroner i kassen, da de talte den op”.

”Vold og kriminalitet”
Asylansøgerne er fredelige mennesker. Siden august, hvor centeret åbnede, har politiet kun været på besøg én gang. ”Det var en banal uoverensstemmelse mellem to beboere, som var kommet op og toppes over noget mad i et køleskab”, fortæller Helle Jørgensen og fortsætter: ”Vi slår hårdt ned over for enhver form for kriminalitet. Men jeg kan sige, at der findes ikke noget roligere og høfligere folkefærd end eritreanere”. Taknemmelige elever Det får gæsterne ved selvsyn lov at opleve, da borgmesteren, forvaltningsdirektøren og pressen kommer på besøg i ”skolen”. Her sidder eleverne i to rækker bag borde og på skemaet står denne dag læren om danske forhold og inddeling af Danmark. Beboerne er imødekommende, nysgerrige og ivrige for at tale med os. ”Vi er glade for at bo her og for at kunne få et godt liv. Vi er taknemmelige for undervisningen og vi er nødt til at lære, hvad der sker i Danmark og hvordan vejret, befolkningen og landet fungerer. Ellers kan vi ikke begå os”, siger en af eleverne, da han taler med borgmesteren. Det er et synspunkt de andre i klassen nikker bekræftende til. ”Ja det må være meget anderledes at være i Danmark og forskelligt fra jeres lande. Og det er vigtigt for jer at vide, hvilket land I er kommet til. Vi er glade for at give jer plads her på Stevns”, svarede borgmesteren. Asylansøgerne bor på henholdsvis to og seks sengeværelser. Som nævnt står de selv for rengøring og husholdning. I fritiden har de bl.a. mulighed for at gå i centerets eget fitness rum, spille billard, gå i internet-café og spille fodbold – mens de venter på, at Udlændingestyrelsen behandler deres ansøgninger. Centerchef Helle Jørgensen har efterfølgende oplyst, at Udlændingestyrelsen har besluttet, at center Sigerslev skal være i drift i 2015 medmindre der sker et drastisk fald i antallet af asylansøgere. cs

Mogens-og-OmarOmar fortæller borgmesteren om sin store interesse, fodbold.

Skriv en kommentar