(Last Updated On: 7. februar 2022)
Sådan ser returposerne ud, som man kan få udleveret på apoteket. (Foto: diabetes.dk)

Stevns: Det er spild af kostbare ressourcer, når de insulinpenne, som borgere med diabetes benytter til at stikke sig med, bliver kasseret som almindeligt affald. Det synes man i hvert fald på Stevns Apotek.

Her er man derfor gået med i ordningen ’Returpen’, hvor borgere med diabetes kan aflevere deres brugte injektionspenne fra Novo Nordisk på apoteket. Materialerne fra pennene bliver smeltet om og indgår i andre produkter.

– På Stevns apoteket, Hårlev apoteksudsalg og Karise apoteksfilial tager vi i forvejen imod medicinaffald og medicinrester, som bliver samlet sammen og sendt til destruktion, siger apoteker Arjang Mehrdad.

Glas og plast kan genbruges

Han forklarer videre, at lige præcis materialerne i insulinpenne er af høj kvalitet og kan genanvendes. Eksempelvis kan glasset fra injektionspennen gensmeltes, mens plasten kan genanvendes til andre brugbare genstande.

Hele tanken om at genbruge materialer ligger fint i tråd med apotekets ønske om at opføre sig ansvarligt – ikke mindst over for miljøet. Af samme grund beder apoteket altid kunderne om at frasortere emballage og andet materiale, der kan affaldssorteres i den almindelige husholdning, inden de afleverer ubrugt og gammel medicin på apoteket.

– På apoteket kan man få udleveret en særlig pose til at samle og aflevere pennene i. Men man kan også bare bruge en klar plastpose, når man afleverer dem, adskilt fra det øvrige medicinaffald. Apoteket indsamler pennene og sørger for at sende dem retur til producenten, som sikrer, at materialerne bliver genbrugt, forklarer apotekeren.

Skriv en kommentar