(Last Updated On: 22. februar 2019)

Ny lov og statslig bureaukrati spænder ben for vielser af udenlandske par, siger bryllupsarrangør på Stevns

Ny lov om proformaægteskaber truer bryllupsturismen. Også på Stevns, hvor arrangør Grethe Ahrensbach frygter færre brudebuketter. (Foto: Stevns Erhvervsråd)

Stevns: Det kan være, at Grundtvig og Weyse, rynker lidt på næsen i deres himmel, for det er ikke længere »så yndigt at følges ad for to, som gerne vil sammen være”, som det har været.

I hvert fald ikke, hvis man er et udenlandsk par, som havde tænkt sig at sige ja til hinanden i Danmark.

Færre som siger ja

Det mærker bryllupsarrangør Grethe Ahrensbach fra Magical Weddings på Stevns, efter en ny lov mod profomaægteskab trådte i kraft den 1. januar i år.

I slutningen af november 2018 besluttede et flertal i Folketinget, at en central enhed i Statsforvaltningen skal godkende ansøgninger om vielser, hvor begge parter er udenlandske statsborgere for at undgå proformaægteskaber.

Denne godkendelse lå før hos kommunerne.

Det har betydet, at flere kommuner har oplevet færre ja’er på rådhusene i starten af 2019, heriblandt de såkaldte ”bryllupskommuner” som bl.a. Tønder, Sønderborg, Ærø og Langeland.

Også nedgang på Stevns

Men også Stevns kan risikere et tab af turistindtægter fra udenlandske bryllupsgæster, frygter Grethe Ahrensbach.

– Jeg har haft et gennemsnit på 25-30 bryllupper per måned, men i år har jeg kun fået godkendt to par, siger hun.

– Statsforvaltningen lovede, at godkende 92 pct. af ansøgningerne inden for fem dage, men det passer ikke. Jeg har rykket og rykket for afgørelser, lyder det fra Grethe Ahrensbach, der har ventet som nummer 75 i telefonkøen og oplevet at en sagsbehandler smækkede røret på.

Kritik fra borgmestre

Borgmestrene i Tønder og Langelands kommuner er bekymrede over sagsbehandlingen og den nye procedure, som bl.a. betyder, at kravene til dokumentation er strammet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Stevns borgmester Anette Mortensen.

Risikerer turistindtægter

Den stevnske bryllupsarrangør kritiserer også, at der nu laves dobbeltarbejde, da både hun og parrene skal udfylde de samme papirer.

– Det er bare så ærgerligt, for jeg startede dette projekt for at sætte fokus på Stevns, lyder det fra en engageret Grethe Ahrensbach, som ivrigt slår ud med hænderne for at vise hvor meget de 280 bryllupper, som hun arrangerede i 2018, har af betydning for tøjforretninger, restauranter, hoteller, blomsterhandlere og mange andre virksomheder på Stevns.

– Vi kommer igen, er der mange som siger, når de har deltaget i et bryllup i f.eks. Højerup Gl. Kirke, siger hun og håber på, at Statsforvaltningens dårlige service forbedres.

Minister afviser krav

Det samme gør Tønders borgmester, Henrik Frandsen, der ifølge DR finder, at det er forkert at lade en central enhed i Statsforvaltningen foretage godkendelserne af de udenlandske par.

– Den optimale løsning havde været at lade kommunerne screene for proformaægteskaber, siger han.

Børne- og Socialminister Mai Mercado (K) afviser overfor DR, at kommunerne kan få lov til at overtage screeningerne af de udenlandske brudepar.

En konkret sag

Grethe Ahrensbach fortæller om et amerikansk par fra Tyskland, som ville giftes på Stevns, havde ventet i over ti dage, før de selv rejste til Statsforvaltningen i Odense og fik tilladelsen på få timer.

– Nu vil jeg også køre til Odense og presse på, for jeg er stædig, siger Grethe Ahrensbach.

Stevnsbladet var i kontakt med hende efter turen til Statsforvaltningen, hvis udfald var negativt.

– De kunne ikke give svar på hvornår ansøgningerne bliver behandlet. Jeg har haft en sag liggende siden 16. januar. Det kan de ikke være bekendt over for de par som gerne vil vies, lyder en skuffet Grethe Ahrensbach.
sky

Skriv en kommentar